Societatea Română de Pneumologie a lansat o aplicație prin care se pot pre-testa tulburările somnului

Adăugat la Sfatul medicului

aplicatii-telefonAlbaiulienii care suferă de tulburări ale somnului – apnee în somn de tip obstructiv – sau doresc să se informeze asupra acestor probleme, de care poate suferă apropiații, pot utiliza o aplicație pentru telefon gratuită numită „Help! Snoring”.

Este vorba despre o aplicație lansată de Societatea Română de Pneumologie împreună cu Philips Respironics și M2000 Multimedia Systems. Aceasta pre-testează riscul de apnee în somn, oferă informații despre boală, complicațiile ei, diagnostic și tratament și trimite către cel mai apropiat cabinet de somnologie, în numai câteva minute.

Consecințele sindromului de apnee în somn pot fi somnolența diurnă, sforăit, somn neodihnitor, treziri repetate, depresie, probleme sociale și familiale, disfuncții sexuale, dificultăți de concentrare, precum și un număr crescut de accidente rutiere cauzate de ațipirea la volan, precizează medicii.
Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantității de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicații sau chiar moartea.

Potrivit pneumologilor, somnolența a fost asociată în 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale. Conform Directivei 2014/ 85/ UE a Comisiei din 1 iulie 2014 (de modificare a Directivei 2006/ 126/ CE a Parlamentului European și a Consiliului privind permisele de conducere) candidații sau conducătorii auto trebuie să se supună unei consultații medicale de depistare a apneei în somn, arată medicii.
Sursa: agerpres.ro

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.