Rămâi conectat

Știri

Semnificația marcajelor turistice montane

Publicat

în

Orice iubitor al muntelui ar trebui sa stie semnificatia marcajelor de pe traseele pe care merge. Scopul marcajelor montane sunt necesare pentru a preantampina ratacirii turistilor si scaderea posibilitatii de accidentare a acestora.

Marcajele de pe munte indica drumetilor: locul unde se afla, directia, altitudinea, sezonul, timpul de mers pana la urmatorul reper si gradul de dificultate al traseului. Cu ajutorul acestor semne ne dam seama cu exactitate cat de bine trebuie sa fim pregatiti pentru a parcurge un astfel de traseu.

Aceste semne pot fi intalnite pe: copaci, stanci, pietre, stalpi, tablite speciale, s.m.d. Marcajele montane sunt amplasate la inceputul traseului, cand se schimba directia sau cand se intersecteaza doua sau mai multe trasee, pe varfurile cele mai importate si in zone de interes turistic (lacuri, poenite,  cascade etc).

  • Banda de orice culoare ar fi ne indica faptul ca suntem pe un traseu de creasta sau traseele principale.
  • Crucea , indiferent de culoarea ei ne indica ca traseul pe care mergem o sa se intersecteze cu un traseu principal.
  • Patratul rosu sau albastru arata ca suntem aproape de o rezervatie naturala.
  • Punctul indiferent de culoare  marcheaza un traseu secundar de obicei  care porneste dintr-o vale. Este folosit pentru a arata si ca traseul pe care suntem este un circuit, cand este cu cerc dublu arata ca este un traseu dus-intors.
  • Triunghiul arata un traseu secundar, sau traseu catre un varf muntos.
  • Semnul cu patratele galbene si negre – arata zone cu risc mare de avalanse
  • C intr-un patrat semnifica traseu de bicicleta
  • Alt marcaj destul de important sunt movilitele de pietre  care au marimea de la cativa centimetri pana la un metru si ceva. Acestea semnifica de obicei un varf montan .
  • O sa mai intalniti pe trasee montane si table cu informatii utile (durata pana la un anumit punct, sau anumite zone inspre care te indrepti, sau alte informatii utile )

Recomandam sa nu parasiti traseele marcate chiar daca aveti impresia ca nu aveti nevoie de ele. De obicei traseele montane sunt facute prin cele mai optime zone , deci daca traseul nu va duce pe unde vi se pare mai usor sau mai aproape cel mai probabil exista un motiv.

Din punctul meu de vedere gradul de dificultate al unui traseu montan poate fi dat atat de lungimea traseului , de diferenta de nivel  dar nu in ultimul rand de dificultatea si locurile periculoase pe care trebuie sa le strabati.

Gradul de dificultate stabilit  pentru un traseu se refera doar la timpul de parcurgere al traseului care este de fapt direct proportional cu  lungimea traseului si diferenta de nivel. Prin urmare traseele montane se clasifica astfel:

  • Traseu USOR , care se poate parcurge in 3-6 ore de aproape oricene si care are o diferenta de nivel de 300-700m
  • Traseu MEDIU , care se poate parcurge in 4-8 ore si are o diferenta de nivel intre 500-1000 m
  • Traseu GREU , care se poate parcurge in 5-9 ore si are o diferenta de nivel de  peste 800m

Sursa:peisajelecalatorului.com și drumetiimontane.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba