Școlile profesionale ar putea face parte din cele 11 clase obligatorii

Adăugat la Știri

Scolile profesionale vor face parte din cele 11 clase obligatorii, mai exact ultimii doi ani obligatorii de scoala vor putea face parte din invatamantul secundar superior, filiera teoretica, tehnologica sau profesionala. Asa prevede un proiect de lege depus in Parlament, prin care s-ar modifica art. 16 din Legea Educatiei Nationale, scrie portalinvatamant.ro.

Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior, filiera teoretica, tehnologica sau profesionala.
„In fiecare vara, aproximativ 80.000 de tineri intre 15-19 ani ingroasa randurile celor care nu se regasesc nici in scoala, nici in campul muncii. Prezenta propunere legislativa vine sa corecteze o prevedere din Legea Educatiei Nationale prin care ruta invatamantului profesional si tehnic este practic exclusa, daca nu are loc in cadrul liceal.
In art. 16 alin (1) se spune ca «Invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior» .Propunem abrogarea prevederii care instituie obligativitatea invatamatnului liceal, dandu-se posibilitatea elevilor de a alege sa invete o meserie, urmand cursurile invatamantului tehnic si profesional clasic sau dual”, se arata in expunerea de motive, potrivit portalinvatamant.ro.

În județul Alba elevii se îndreaptă mai mult spre liceele teoretice și mai puțin spre liceele tehnologice sau școlile profesionale. În acest an, au putut alege din oferta unităţilor şcolare din Alba Iulia, Aiud, Ciumbrud, Cugir, Blaj, Sebeș, Câmpeni, Arieșeni, Baia de Arieș, Jidvei și Ocna Mureș, care au clase pentru învăţământ profesional, tehnic sau dual.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii