Schimbări majore de la 1 ianuarie pentru românii care folosesc carduri bancare

Adăugat la Știri
cardSchimbări importante vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017, după ce în Monitorul oficial din 14 noiembrie 2016, a fost publicată legea prin care toti comercianții cu afaceri anuale de minim 10.000 euro vor fi obligați să accepte plata cu cardul.
Începând cu 01 ianuarie 2017, persoanele juridice ce efectuează activități de comerț cu amănuntul care au înregistrat o cifră de afaceri anuală mai mare de 10.000 euro, au obligația să accepte încasări cu cardurile de debit sau de credit.

Totodată, operatorii economici pot să acorde „avansuri în numerar”, în sumă de până la 200 lei, dacă semnează acorduri de acest fel cu instituții financiare. Magazinele pot solicita un comision din valoarea avansului acordat, ce nu poate depăși procentul de 1%.

Din punctul de vedere al numerarului din casierie, dacă disponibilul nu este suficient pentru a acoperi solicitarea clientului, acesta va primi doar suma disponibilă.

Băncile acceptante de carduri au obligația de a instala terminalele de plată în maxim 30 de zile de la data solicitării. Terminalele vor fi instalate în locurile indicate de operatorii economici, conform contractelor încheiate cu instituțiile financiare, potrivit realitatea.net.

Citește și Magazinele care vând baterii trebuie să-şi amenajeze punct de colectare a bateriilor uzate: Amenzi de până la 20.000 de lei

Operatorii ce acordă avansuri vor afișa vizibil semnul de acordare a acestui avans, respectiv comisionul solicitat.

Neimplementarea sistemului de încasare prin card de către operatorii care au această obligație reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Refuzul băncilor de a amplasa terminalele privind încasarea cu cardul este considerată contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii