Rămâi conectat

Știri

Schimbări de la 1 octombrie: salarii mai mari, medicamente mai scumpe, noi şomeri și o asistență telefonică la fisc care se modifică

Publicat

în

Mai multe schimbări importante au loc începând cu 1 octombrie: românii vor plăti mai mult pentru sute de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare sau respiratorii, în acelaşi timp personalul sanitar primeşte salarii mai mari cu 25%. Mai multe afli de pe radiounirea.ro.

Personalul sanitar primeşte începând cu 1 octombrie salarii şi sporuri cu 25% mai mari. De asemenea, creşte cuantumul salariului lunar în funcţie de care se stabileşte bursa de rezidenţiat.
Românii primesc şi veşti mai puţin bune odată cu intrarea în noua lună: o serie de medicamente devin mai scumpe, iar mii de angajaţi intră în şomaj.
Medicamente mai scumpe
De la 1 octombrie, românii vor plăti mai mult pentru sute de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare sau respiratorii. Ca să mai îndulcească vestea, Guvernul se laudă că va compensa patru tratamente de ultimă generaţie care vor ajunge la mii de bolnavi diagnosticaţi cu hepatită C sau cancer. De luna aceasta, românii vor lăsa mai mulţi bani în farmacii. Zeci de medicamente care conţin 17 substanţe active nu vor mai fi compensate deloc, iar peste o sută de medicamente care sunt acum compensate 90 sau 50% vor fi compensate doar 20%. În schimb, în jur de cinci mii de bolnavi din cei şase sute de mii de pacienţi diagnosticaţi cu hepatită C vor primi terapia fără interferon, care duce la vindecare în 96 la sută din cazuri. Şi totuşi, doar patru medicamente sunt introduse pe lista de compensate, deşi la începutul verii, oficiali din Ministerul Sănătăţii se lăudau că 45 de tratamente inovatoare vor ajunge la bolnavi. Incepand cu 01.10.2015, cele 17 DCI-uri: nu vor mai putea fi prescrise de medici, nu vor mai putea fi eliberate de furnizorii de medicamente, indiferent de data la care a fost completata de catre medic prescriptia medicala ce contine cel putin unul din cele 17 DCI-uri.
Salarii cu 25% mai mari pentru personalul medical
De la 1 octombrie, salariile şi sporurile personalului din sistemul public de sanatate cresc cu 25%, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Astfel, cuantumul brut al salariilor de bază sau indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015, scrie in actul normativ.
Potrivit documentului, o crestere de 25% se va aplica, de asemenea, pentru sporuri, indemnizatii, compensatii si celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare, daca personalul medical isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Guvernul a decis printr-o ordonanţă ulterioară ca şi personalul medical din cabinetele medicale şi de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale şcolare, din centrele de asistenţă medicală comunitară şi din centrele medico-sociale publice să primească salarii mărite cu 25%, de la 1 octombrie.
Personalul din sistemul public sanitar cuprinde toate categoriile de personal din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale şi de medicină dentară, de unitate, ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii, personalul din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi din alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice.

Citește și De la 1 octombrie, nu vei mai putea suna la Finanțele locale pentru informații. Fiscul va oferi asistență telefonică doar la un număr unic național

Totodată, beneficiază de majorări personalul de specialitate medico-sanitar, personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare şi auxiliar sanitar din penitenciarele-spital, precum şi din cele organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din structura medicală a sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Conform aceleiaşi ordonanţe, nu intră sub incidenţa prevederilor respective personalul din direcţiile de sănătate publică şi structurile similare ale ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, cu excepţia personalului din cabinetele medicale şi dentară, de unitate.
Bursa de rezidenţiat, mai mare
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului mai prevede creşterea, la 3.875 de lei, începând cu 1 octombrie 2015, a cuantumului salariului lunar brut/soldei brute lunare în funcţie de care se stabileşte bursa de rezidenţiat.
Somaj la stat
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mehedinți a fost notificată de către administratorul special al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) asupra deciziei de disponibilizare colectivă a 1.525 de angajați. Potrivit sursei citate, aceștia urmează să intre în șomaj începând cu 1 octombrie 2015 și tot din această dată să primească venituri de completare, conform unui act normativ aprobat de Guvernul României.
Asistenţa telefonică la Fisc se modifică
De la 1 octombrie, nu vei mai putea suna la Finantele locale pentru informatii. Fiscul va oferi asistenta telefonica doar la un numar unic national. Incepand cu 1 octombrie, contribuabilii care vor sa obtina informatii fiscale si indrumare in ceea ce priveste taxele si impozitele nu vor mai putea suna la numerele de telefon ale administratiilor financiare de care apartin, ci vor trebui sa apeleze un numar unic la nivel national.

Sursa:realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba