Sanitas renunţă la greva generală programată pentru 11 mai: Legea Salarizării va fi modificată din nou

Adăugat la Sănătate, Știri

Legea salarizării unitare va fi modificată în urma negocierilor ce au avut loc miercuri la Palatul Victoria între oficiali guvernamentali și sindicate și managerii de spitale. La rândul lor, reprezentanţii Sanitas au anunţat că renunţă la greva generală programată pentru 11 mai.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, după aproape douăsprezece ore de negocieri cu liderii Federaţiei Sanitas, că s-a ajuns la concluzia că legea salarizării şi regulamentul sporurilor au fost aplicate subiectiv de către spitale şi că s-a decis modificarea legii salarizării, fără însă a fi modificată plafonarea sporurilor la 30%. La rândul lor, reprezentanţii Sanitas au anunţat că renunţă la greva generală programată pentru 11 mai. Liderii sindicatelor din Sănătate susţin că s-au înregistrat scăderi salariale cuprinse între 500 şi 1.100 de lei. Aşadar, principalele revendicări ale angajaţilor din domeniul sanitar au vizat modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, dar şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Pentru prima dată, ministrul Muncii a recunoscut că au existat salariile care au scăzut în urma politicilor guvernului. Aceasta a precizat că în sănătate au existat nu mai puțin de 7.000 de venituri care au scăzut.

Citește și Sanitas începe seria acțiunilor de protest: Miting, astăzi, în capitală

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a acuzat că astfel de scăderi salariale a avut loc datorită aplicării subiective a legii salarizării și a dat exemplu a două spitale din Arad și Focșani unde un număr mare de angajați au suferit pierderi de venituri.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, la finalul negocierilor de aproape douăsprezece ore de la Guvern, că au decis să renunţe la organizarea grevei generale care era programată în 11 mai, după ce s-a semnat un acord cu Executivul.

Sursa:romaniatv.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii