Românii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii

Adăugat la Știri
Persoanele interesate vor putea să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se va face plata retroactivă vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei pentru limită de vârstă, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate vor avea la dispoziție șase luni pentru a-și face intenția cunoscută autorităților. Plata retroactivă a contribuției la pensii va putea fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Mai exact, achitarea eșalonată va trebui făcută în cele șase luni de la intrarea în vigoare a inițiativei legislative.

Citește și Consumatorii pot afla online denumirea fondului de pensii privat la care sunt alocaţi

Concret, cele șase luni vor fi calculate de la data la care propunerea legislativă va intra în vigoare. În acest timp, persoanele interesate vor putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii de la domiciliu/reședință. Totodată, va exista și posibilitatea încheierii contractului prin mandatar (desemnat prin procură specială). De reținut este că autoritățile vor lua în considerare cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, aceasta urmând să fie aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate.

Sursa.avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii