Rodica Andronescu, inspector școlar general adjunct ISJ Alba, la Unirea FM : Programul ”A doua șansă” funcționează foarte bine în județul Alba

Adăugat la Știri

a-doua-sansaProgramul ”A doua șansă” funcționează foarte bine în județul Alba, a declarat la Unirea FM Rodica Andronescu, inspector școlar general adjunct al ISJ Alba. Programul A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial.

Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate. În județul Alba, acesta funcținează în comuntățile care și-au cerut prin planul de școlarizare o cifră de școlarizare pe acest program.

Rodica Andronescu : ”Au devenit deja cunoscute la nivelul municipiului Alba Iulia cele două unități școlare, liceul de Arte Regina Maria și Colegiul Tehnic Alexandru Domșa. Au clase și pentru învățământ primar și pentru secundar inferior. Părinții trebuie să facă toate eforturile de a trimite copii la școală și de a cere programe particularizate pentru acești copii.”

 Programul ”A doua șansă” este structurat pe două niveluri, învăţământ primar şi învăţământ secundar inferior, acesta din urmă având şi o componentă de pregătire profesională. Nu există  limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei. Programul are o durată flexibilă. Durata medie de şcolarizare (de 2 ani pentru învățământul primar, respectiv de 4 ani pentru învățământul secundar inferior) se poate micşora pentru fiecare elev în parte, în funcţie de competenţele dovedite, atât în domeniul educaţiei de bază, cât şi în domeniul pregătirii profesionale.

Absolvenții Programului A doua șansă – învățământ primar pot urma studiile în învăţământul gimnazial iar absolvenții Programului A doua șansă – învățământ secundar inferior pot urma studiile în învățământul secundar superior (ciclul superior al liceului) sau pot parcurge stagiile de pregătire practică, în urma cărora au posibilitatea de a obține și un Certificat de calificare profesională nivel 3.

Pentru  tinerii din program certificatul de absolvire nu va reprezenta doar  un succes personal, ci şansa unei alte zile de mâine.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii