Rămâi conectat

Știri

RMGC, mandatată să asigure întregul suport logistic și uman necesar acționarului majoritar, Gabriel Resources, în litigiul cu statul român

Publicat

în

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a fost mandatata la data de 8 octombrie 2015 „sa asigure intregul suport logistic si uman necesar pentru inventarierea, colectarea si pregatirea tuturor informatiilor si documentelor necesare actionarului majoritar pentru scopul desfasurarii, in bune conditii, a litigiului arbitral ICSID initiat intre actionarul majoritar Gabriel Resources (Jersey) Ltd si Statul roman”, se arata intr-o hotarare a actionarilor publicata miercuri in Monitorul Oficial. Amintim ca in luna iulie din acest an, Gabriel Resources a depus o cerere de arbitraj international pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana. Amanuntele le afli pe radiounirea.ro.

„Se mandateaza Societatea (n.a RMGC) sa asigure intregul suport logistic si uman necesar pentru inventarierea, colectarea si pregatirea tuturor informatiilor si documentelor necesare actionarului majoritar pentru scopul desfasurarii, in bune conditii, a litigiului arbitral ICSID initiat intre actionarul majoritar Gabriel Resources (Jersey) Ltd si Statul roman (dosar ICSID nr. ARB/15/31) si se confirma prin prezenta activitatile suport similare desfasurate de catre Societate. Avand in vedere cele de mai sus, se confirma ca Societatea va continua de asemenea sa acorde orice alt sprijin ce ar putea fi solicitat in mod rezonabil, in limitele legii, de actionarii Societatii”, se arata intr-o hotarare din data de 8 octombrie 2015 a adunarii generale extraordinare a actionarilor RMGC, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Datele de pe site-ul Centrului Internaţional pentru Soluţionarea Diferendelor referitoare la Investiţii (ICSID) arata ca acest litigiu a fost inregistrat in data de 30 iulie 2015 si ca bulgarul Stanimir A. Alexandrov a acceptat numirea sa ca arbitru in acest dosar, incepand cu data de 5 octombrie 2015.

Amintim ca in 22 iulie 2015, Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata Centrului International pentru Solutionarea Diferendelor referitoare la Investitii (ICSID), impotriva Romaniei, pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana, dupa cum HotNews.ro a scris aici.

Compania acuza Romania ca, „prin actiunile si lipsa de actiuni”, a blocat implementarea proiectului de exploatare miniera fara nicio compensatie si a cauzat „pierderi semnificative” pentru Gabriel Resources.

Jonathan Henry, presedintele – CEO al companiei, spunea in comunicatul citat ca Gabriel Resources „crede in continuare ca interesele tuturor actionarilor, mai cu seama ale statului roman, ar fi servite cel mai bine prin dezvoltarea proiectului, iar compania este disponibila pentru discutii cu presedintele si guvernul Romaniei”.

Compania canadiana a amenintat inca din luna septembrie a anului trecut ca va da in judecata guvernul roman si ca va cere despagubiri de pana la patru miliarde de dolari, din cauza „multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii”. Gabriel este reprezentata de White & Case LLP in acest dosar.

Citeste si Mai poate salva turismul Rosia Montana? DA, spune primul studiu de decision-making realizat in Romania

RMGC este detinuta de Gabriel Resources in proportie de 80,69% si de compania de stat Minvest Rosia Montana, in proportie de de 19,31% din actiuni.
• UPDATE Actionarii au mai decis in 8 octombrie ca RMGC sa renunte la judecata litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, din cauza nevoii de reducere a costurilor ocazionate de aceste litigii si in contextul rezultatelor financiare negative din ultimii ani

Tot in Monitorul Oficial de miercuri, 4 noiembrie, sunt publicate si alte decizii luate in adunarea generala extraordinara a actionarilor RMGC din data de 8 octombrie 2015.

Una dintre acestea prevede:
• ‘Se aproba (I) renuntarea de catre Societate (n.a RMGC) la judecarea litigiilor aflate pe rolul instantelor de judecata din Romania, in care Societatea are fie calitatea de relamant, fie cea de tert intervenient si (II) incetarea participarii Societatii in orice demersuri procedurale suplimentare in cadrul litigiilor in care Societatea are calitatea de parat. Litigiile vizate de masurile de mai sus sunt mentionate in Anexa 4 la convocatorul Adunarii (n.a lista nu este redata in Monitorul Oficial).
• Demersurile de retragere din procedurile litigioase mentionate mai sus sunt determinate de nevoia de reducere a costurilor ocazionate de implicarea Societatii in aceste litigii prin raportare la beneficiile imediate probabil a fi obtinute de Societate, si in contextul rezultatelor financiare negative ale Societatii din ultimii ani cauzate de esecul autoritatilor romane in a gestiona in mod rezonabil procedurile legale de evaluare si de autorizare a proiectului minier Rosia Montana, in pofida eforturilor continue si semnificative ale Societatii’

O alta decizie publicata miercuri in Monitorul Oficial prevede ca:
• ‘se aproba continuarea activitatii Societatii (n.a RMGC), avand in vedere ca, potrivit situatiilor financiare ale Societatii aferente anului 2014, nivelul activului net al Societatii este sub limita de 50% din capitalul social prevazuta de lege. Consiliul de Administratie va analiza optiunile de remediere a situatiei ce trebuie implementate pana la 31 decembrie 2016’

O alta decizie prevede reducerea capitalului social al RMGC:
‘1. Se aproba reducerea capitalului social al Societatii (n.a RMGC) cu suma de 118.987.431,36 lei (aport in numerar), de la valoarea de 133.212.637,32 lei la valoarea de 14.225.205,96 lei, prin reducerea numarului total de actiuni de la 158.586.473 actiuni la 16.934.769 actiuni.
Reducerea capitalului social se face in temeiul art. 153 din Legea nr. 31/1990, avand in vedere pierderile constatate urmare a aprobarii situatiilor financiare pentru anul 2013 care nu au putut fi acoperite din rezerve si avand in vedere Hotararea AGEA din 29.12.2014.
2. Se aproba modificarea Art. 6.2 din Actul Constitutiv al Societatii dupa cum urmeaza:
‘Capitalul social al Societatii este de 14.225.205,96 lei, divizat in 16.934.769 actiuni, numerotate de la 1 la 16.934.769 inclusiv, cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare, subscris si integral varsat, in natura si numerar, dupa cum urmeaza:
• – Gabriel – 13.663.954 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare si o valoare totala de 11.477.721,36 lei, reprezentand 80,6858% din capitalul social al societatii subscris si integral varsat in numerar
• – Minvest Rosia Montana – 3.270.815 actiuni nominative cu o valoare nominala de 0,84 lei fiecare si o valoare totala de 2.747.484,60 lei, reprezentand 19,3142% din capitalul social al Societatii, subscris si integral varsat in numerar si natura, din care 133.141,58 lei au fost varsati in natura, iar 2.615.343,02 lei au fost varsati in numerar”
Sursa:hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba