Rămâi conectat

Știri

Pontul neştiut pentru căldură ieftină: „Fiecare grad în plus peste 20 de grade Celsius creşte factura cu 7%“

Publicat

în

Sosirea iernii înseamnă, implicit, şi cheltuieli mai mari. Sunt câteva metode prin care putem avea un cămin călduros, însă e bine de ştiut că fiecare locuinţă e diferită de alta şi, aşa cum spun specialiştii în audit energetic, fiecare casă are nevoie de un altfel de ”tratament” ca să nu piardă căldura. Căldură se pierde prin ferestre, acoperiş, podea, pereţi. În ce proporţie şi ce putem face? Află pe radiounirea.ro.

Depinde de locuinţa pe care o avem, dacă este izolată corespunzător, dacă geamurile au o performanţă termică ridicată, dacă locuim într-un bloc mai ”bătrân” sau într-unul mai ”tânăr”, însă depinde şi de evaluarea pe care ne-o face un auditor energetic, respectiv de ”tratamentul” pe care-l prescrie pentru casă.

”Cea mai mare economie de energie termică poate fi obţinută prin izolarea pereţilor. Izolarea externă nu este uşoară şi necesită în general instalarea de către un specialist. Foi speciale de reflexie din aluminiu pot fi lipite pe peretele din spatele caloriferelor, ca să nu fie vizibile. Căldura va fi reflectată de la calorifer spre interiorul camerei, minimalizând pierderea căldurii prin pereţi”, se arată într-un manual postat pe kyotoinhome.info. Aceeaşi sursă susţine că pierderile de căldură pot fi reduse dacă se pun la ferestre mai multe geamuri de sticlă la acelaşi cadru. Iar ca să nu se facă transferul de căldură între geamuri, spaţiul dintre ele poate fi umplut cu un gaz inert, cum ar fi argonul.

Cât priveşte podeaua, şi prezenţa covoarelor ajută la crearea unui nivel de izolaţie. E bine de ştiut că frigiderul nu trebuie aşezat lângă calorifer/cuptor fiindcă amândouă emit căldură, iar frigiderul funcţionează mai eficient când nu se află lângă o sursă de căldură. Specialiştii mai spun că puteţi să vă încălziţi diferit camerele din locuinţă: sufrageria să fie mai călduroasă, iar în dormitoare să aveţi temperaturi mai mici, cu câteva grade, decât în sufragerie

”Unul din cele mai uşoare moduri de economisire a energiei este prin reglarea temperaturii. Acest lucru poate fi făcut prin instalarea unor valve termostatice pe calorifer, astfel încât este posibil să diferenţiem temperatura în fiecare cameră. Cu un regulator termostatic programabil, temperatura poate fi redusă atunci când familia nu este acasă, ci la muncă, la şcoală sau în vacanţă. Setând temperatura cu un grad mai jos economisim circa 6% din energia termică. O cameră care nu este folosită mai mult timp poate fi încălzită la numai 16 °C şi nu la 20 °C în mod normal”, se mai arată în respectivul manual.

Citește și Cum trebuie să-ți pregătești caloriferele pentru iarnă, ca să te bucuri de toată căldura

E bine să aerisim deschizând larg ferestrele, dar pentru scurt timp. Caloriferele nu trebuie acoperite fiindcă acoperindu-le reduceţi transferul de căldură.

Ponturi utile
Temperatură la 20 de grade Celsius în camere. Temperatura ideală la care este indicat să ne setăm termostatul este de 20 de grade Celsius. Pentru fiecare grad în plus, factura creşte cu circa 7%.
Opriţi căldura dacă nu e necesară şi dacă plecaţi de acasă. Un studiu al Universităţii din Zaragoza arată că setând noaptea temperatura la 16 grade Celsius, între 22.00 şi 6.00, consumul anual de combustibil (gaz, curent) se va reduce cu 13%.
Trageţi draperiile, jaluzele sau obloanele pe timpul nopţii. Locuinţele care nu au geamuri termopane pierd foarte multă căldură noaptea. Ca să nu pierdeţi din căldură puteţi trage draperiile, jaluzele sau obloanele pe timpul nopţii.
Suluri textile pentru confort termic. Ca să păstraţi căldura în camere puteţi pune la uşă acele pernuţe lungi circulare/suluri pentru confortul termic.

Sursa:adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba