Rămâi conectat

Știri

„Pomana copiilor” şi „Fugăritul Mirelui”, obiceiuri de Paște la Presaca Ampoiului, Alba

Publicat

în

„Pomana copiilor” şi „Fugăritul Mirelui”, obiceiuri de Paște la Presaca Ampoiului, Alba

Din cele mai vechi timpuri, localitatea Presaca Ampoiului din judeţul Alba a fost un sat plin de obiceiuri care au fost transmise din generaţie în generaţie, cele mai aparte fiind legate de Sărbătoarea Sfintelor Paşte.

În a doua zi de Paşti aici are loc reînvierea unor obiceiuri populare foarte vechi, două dintre acestea fiind unice în ţară: „Pomana Copiilor”, „Fugăritul Mirelui”.

„Pomana Copiilor” constă în sfinţirea, într-un ceremonial aparte, a unor colaci realizaţi din făina care a rămas după coacerea pâinilor pentru Paşti. Aceştia se împart tuturor copiilor din sat, de la cei care abia merg în picioare până la cei din ultimele clase al şcolii generale.

„Fugăritul Mirelui” reprezintă „pedepsirea” simbolică a flăcăilor ce nu şi-au găsit aleasa inimii în anul care a trecut. Unul dintre bărbaţii din sat care s-a căsătorit în ultimul an este „fugărit” de către doi feciori. Dacă „mirele” este prins trebuie să dea de băut celor doi, care îi vor spune că l-a ţinut prea bine nevasta, că s-a îngrăşat, că a făcut burtă şi s-a „ramolit”. Se mai spune că feciorii care l-au prins vor fi foarte buni la lucru în vara care urmează, vor termina muncile câmpului foarte repede, dar şi că s-ar putea să se însoare în anul care urmează.
Dacă mirele nu este prins de feciori, el primeşte de băut de la aceştia şi este o mândrie pentru el că a rămas tânăr şi că „nu se dă pe fecioria celor necăsătoriţi”.

Un alt obicei este „Jucatu’ lopţii-n bâtă” – un joc asemănător celui de oină la care pot participa numai cei mai destoinici feciori ai comunităţii. Jocul se desfaşoară în partea sudică a cimitirului şi are loc atât în prima zi de Paşte, când echipele sunt formate din feciorii din sat, dar şi în a doua zi de Paşte, când are loc între localnici şi fii ai satului, reîntorşi acasă. La joc asistă localnicii împreună cu oaspeţii, care fac galerie şi râd de cei care nu pot fugi.

Tradiţiile din Presaca Ampoiului cer ca evenimentele legate de Paşte să se deruleze numai în biserică sau în cimitirul satului, dar, după celebrarea momentelor festive, alaiul sărbătoresc porneşte spre Căminul Cultural (în trecut spre casa celui mai gospodar sătean), unde oaspeţii sunt „omeniţi” cu bucate tradiţionale: miel la căldare, mămăligă şi balmoş.

Totul se încheie cu un spectacol ce este susţinut de fetele harnice ale satului, care răsplătesc prin cânt şi joc faptele vrednice ale flăcăilor.

sursa: hunedoara.citynews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba