Petru Damo, președintele FSIE, la Unirea FM : Concursul pentru ocuparea funcției de director sau director adjunct ridică mari semne de întrebare

Adăugat la Știri

concurs-directoriÎn luna octombrie se vor organiza concursuri în toate unitățile de învățământ  din țară, pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncți. Examenul va avea o componentă națională și una locală.

Acesta va include o probă scrisă organizată la nivel național, în 12 octombrie, cu subiecte elaborate de Ministerul Educației și o probă de interviu, ce va fi organizată la nivel local în perioada 13 octombrie – 11 noiembrie. Președintele Federației Sindicatelor Independente din Educație, Petru Damo, a declarat la Unirea FM că se încalcă principiul descentralizării și că este îndoielnică respectarea legii educației naționale, care nu vorbește despre organizarea la nivel național a unui astfel de concurs.

Petru Damo : ”În primul rând, se încalcă principiul descentralizării.  În loc să se organizeze acest concurs în preajma comunității locale, care știe cel mai bine de  ce are nevoie școala și își cunoaște cel mai bine dascălii, concursul este super centralizat, organizat în două etape, la minister și apoi cu observatori din partea ministerului, la nivelul inspectoratelor școlare. În al doilea rând, este îndoielnică respectarea legii educației, care nu vorbește de organizarea, la nivel național, a unui astfel de concurs ci cel mult, prin modificările aduse, la nivelul inspectoratelor școlare. Nu mai vorbesc de perioada scurtă pe care dascălii o au la dispoziție pentru a pregăti dosarul și pentru a se pregăti pentru examen.”

Citește și Petru Damo, președintele FSIE, la Unirea FM : Primele probleme în învățământ apar la nici două zile de la debutul anului școlar

Ultimul concurs de acest fel a mai fost organizat în anul 2008, după care directorii de școli au fost numiți cu delegație de către inspectoratele școlare. Un mandat obținut prin concurs are o  durată de patru ani, spre deosebire de directorii numiți cu delegație, care se pot bucura de funcție doar un an. Liderul Federației Sindicatelor Independente din Educație, Petru Damo, a mai declarat la Unirea FM că sunt semne de întrebare și în ce privește timpul alocat acestui examen.

”Proba principală va dura 120 de minute. Proba la care au fost supuși cei care au candidat pentru funcția de inspector școlar era de 30 de minute. Cum se poate ca un director, care este subordonat inspectorului, să fie supus unui concurs de patru ori mai dificil , în termenii timpului, decât inspectorul care ar trebui să ii supervizeze și să îi conducă.”

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii