Rămâi conectat

Știri

Peste 700 de km din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene, în Alba și celelalte județe din Regiunea Centru

Publicat

în

Prin trei programe europene, PHARE 2004-2006, POR 2007-2013, POR 2014-2020, primăriile și consiliile județene din cele 6 județe ale Regiunii Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) au derulat, din 2004 și până în prezent, un număr de 34 de proiecte prin care s-au construit, respectiv modernizat, peste 700 de kilometri de infrastructură rutieră. Valoarea totală a celor 34 de proiecte contractate din 2004 și până în prezent, este de peste 2 miliarde lei, din care 1,78 miliarde lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată unităților administrativ teritoriale pentru finalizarea lucrărilor.

Măsurile de siguranță rutieră au preocupat continuu administratorii drumurilor din orașe, municipii și județe. Astfel, aceștia au prevăzut unele măsuri de siguranță cum ar fi marcajele verticale (indicatoare, panouri), introducerea de restricții de viteză sau de tonaj, de gabarit, precum și parapeți de beton sau metalici în zonele periculoase. Acolo unde tehnic e posibil, există marcaje orizontale (vopsea) și, în marea lor majoritate, toate trecerile de pietoni sunt semnalizate corect. Ca urmare, prin implementarea acestor proiecte s-a urmărit și creșterea măsurilor de siguranță a circulației prin introducerea de măsuri tehnice suplimentare care, conform cu normativele tehnice în vigoare, oferă un plus de siguranță participanților la trafic.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru este entitatea care a gestionat aceste cereri de finanțare, pe parcursul unei perioade de aproape 15 ani, monitorizând implementarea acestor proiecte. Fie că e vorba de străzile și drumurile din orașe și municipii, sau de drumurile județene, obiectivul vizat de aceste proiecte este cel de a stimula mobilitatea persoanelor și mărfurilor în Regiunea Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes local și regional la rețeaua europeană de drumuri. Fondurile alocate prin cele 34 de proiecte au asigurat finanțarea pentru cheltuielile cu pregătirea terenurilor, respectiv obținerea, amenajarea terenului și a utilitățile necesare, studii tehnice, avize, proiectare, consultanță, asfaltări propriu-zise, realizarea de poduri, podețe, a elementelor de siguranță pentru pietoni și vehicule, tot ce înseamnă lucrări de construcții și organizări de șantier.

Gradul și impactul pe care aceste drumuri îl au în asigurarea un acces mai bun la obiectivele de interes turistic este foarte relevant la nivel regional. Atât pentru deservirea populației, cât și pentru generarea de noi venituri din turism, în special acum când prin programul REGIO 2014-2020 se vor reabilita la nivelul Regiunii Centru mai mult de 30 obiective turistice importante. Pe lângă deservirea zonelor cu aflux turistic, deja existente, prin aceste drumuri reabilitate se vor deschide noi oportunități turistice, care au fost neglijate până în prezent, tocmai datorită absenței unor căi de acces decente în zonă.
Printre aceste zone turistice, parțial neglijate, se numără ”Drumul de sub munte” care leagă Masivul Piatra Craiului de Masivul Făgăraș, prin stațiunea Sâmbăta de Sus, sau drumul care leagă microregiunea Rupea-Cohalm cu zona salinelor de la Sovata și Praid, trecând prin județele Harghita și Covasna, precum și drumurile din centrul Podișului Târnavelor, care leagă zonele rurale de municipiile Mediaș și Sighișoara. Iar după reabilitarea în anii precedenți a drumului către zona Buru și satul Rimetea, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, acum în județul Alba au demarat lucrările pentru reabilitarea drumului care trece între Munții Trascău și Munții Apuseni, legând municipiul Aiud de orașul Abrud, în apropierea ”Poienelor cu Narcise”, investiție care a și fost supranumită de presă ”Transalpina de Apuseni”.
Pe lângă aceste proiecte finalizate sau care sunt acum în implementare, mai există o suită de cereri de finanțare, care sunt în prezent depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, în stadiul de proiecte nefinalizate, care, au posibilitatea de a se materializa în contracte de finanțare pentru a se putea finaliza lucrările de reabilitare a drumurilor, a investițiilor demarate în urmă cu 2-3 ani.
Pe lângă lista proiectelor din pagina alăturată, care reprezintă inițiative locale de accesare a finanțărilor europene, materializate în realizări perceptibile privind îmbunătățirea infrastructurii rutiere, ADR Centru a gestionat și proiecte în domeniul reabilitării infrastructurii turistice, pentru creșterea accesului la obiective sau stațiuni importante, precum și proiecte de dezvoltare urbană, care au inclus și componente de reabilitare a străzilor și a infrastructurii de acces din localități cum sunt Alba Iulia, Brașov, Codlea, Predeal, Râșnov, Sfântu Gheorghe, Covasna, Șugaș Băi, Miercurea Ciuc, Harghita Băi, Borsec, Toplița, Târgu Mureș, Sovata și Sibiu. Prin toate aceste investiții au fost realizate modernizări de străzi, pasarele sau supratraversări de artere rutiere intens circulate, pentru îmbunătățirea traficului urban, precum și pentru creșterea conectivității rutiere între localitatea respectivă și rețeaua de drumuri județene sau naționale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba