Rămâi conectat

Social-Economic

Peste 400 de angajați au rămas la pensie de luna trecută

Publicat

în

Casa Județeană de Pensii Alba a stabilit cuantumul pensiilor pentru mai bine de peste 400 de anagajați care au rămas la pensie de luna trecută.

Potrivit unui raport al instituției, au mai fost soluționate alte aproape 250 de cereri de recalculare a drepturilor de pensie, dar și peste 70 de decizii de suspendări, revizuiri sau alte modificări de drepturi. Pe de altă parte, conform aceleiași surse, în cursul lunii trecute au fost acordate peste 300 de ajutoare de deces în valoare de peste 750.000 de lei, plătite familiilor și persoanelor care au făcut dovada întreținerii acestora.

Simona Lodroman

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Vizită importantă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos

Publicat

în

La Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos, vizită importantă

O delegație formată din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Galda de Jos. 

Delegația a fost alcătuită din Sofia Alvez (director DG Regio), Mariana Iusco (Desk Ofifcer DG Regio), Andrei Chivu (director general DGPDD), Miruna Postaru (director general adjunct DGPDD), Corina Negulescu (șef serviciu DGPDD) și Teodora Malița (manager public DGPDD).

Vizita reprezintă o activitate din cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, desfăşurată cu reprezentanţi ai Comisiei Europene în perioada 13-15 martie, la Sibiu.
Scopul acestei activităţi vizează vizitarea obiectivelor finanţate din Fonduri Europene Nerambursabile, realizată înainte de transmiterea la Comisia Europeană a declaraţiei finale intermediare aferentă Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Galda de Jos este principalul obiectiv de investiţie din cadrul infrastructurii de deşeuri din judeţul Alba, realizat de către Consiliul Judeţean Alba prin intermediul unei finanțări POIM 2014-2020.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Vizită de lucru a unui oficial AFIR la Grădinița Ciugud

Publicat

în

Oficial AFIR în vizită de lucru la Grădinița Ciugud

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, s-a aflat, vineri 15 martie, într-o vizită de lucru în comuna Ciugud.

Alături de colegii săi din Regiunea Centru (Lidia Bogdan – directorul Centrului  Regional 7 Centru și Tudor Ponoran – directorul Oficiului Județean Alba), oficialul a vizitat Grădinița cu Program Prelungit Ciugud, o investiție finanțată parțial prin AFIR.

George Chiriță a avut o întâlnire de lucru cu primarul Gheorghe Damian și cu conducerea Școlii Gimnaziale Ciugud, structură în subordinea căreia se află grădinița. De asemenea directorul general AFIR a vizitat și o companie de procesare a nucilor din Zona de Dezvoltare Economică Ciugud, fabrică realizată și cu fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

„Fondurile europene au fost o adevărată gură de oxigen pentru satele României. Despre problemele satelor românești am vorbit, astăzi, la Ciugud, cu directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, domnul George Chiriță.  Am profitat de ocazie pentru a transmite nemulțumirile primarilor de comune din România privind fondurile insuficiente alocate zonelor rurale în noul Plan Național Strategic (PNS 2023 – 2027). Satele noastre au nevoie de fonduri europene ca de aer, în special pentru educație și infrastructură, pentru a continua dezvoltarea și a opri astfel depopularea cu care se confruntă. Mă bucur că în multe aspecte, domnul director îmbrățișează viziunea pe care o avem și noi, primarii de la țară. Trebuie să înțelegem cu toții că soarta satului românesc se decide astăzi și tot ce se întâmplă este ireversibil”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Săptămâna trecută, grădinița smart din Ciugud a fost vizitată și de ministrul Educației, Ligia Deca.

Grădinița cu Program Prelungit Ciugud este o investiție importantă derulată de Primăria Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro. Suma necesară construirii unității de învățământ preșcolar a fost alocată din două surse: printr-un proiect european finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală gestionat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (500.000 de euro), respectiv din bugetul local (aproximativ 1,1 milioane de euro). Grădinița îmbină tehnologii moderne, care permit reducerea consumului de energie, dar și crearea unui confort optim pentru copiii care frecventează unitatea. Astfel, întreaga clădire este controlată pe baza unor softuri, cu ajutorul unor senzori și prin scenarii prestabilite.

În 2019, la Ciugud a fost deschisă și prima școală smart din mediul rural din România, școală care în prezent este deja neîncăpătoare. Astfel, administrația locală din Ciugud are în plan construirea unei noi școli smart verzi (zero consum de energie) printr-un proiect depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență, care a trecut deja de prima etapă de evaluare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

203 ani de la lansarea Proclamației lui Tudor Vladimirescu către bucureșteni

Publicat

în

Lansarea Proclamației lui Tudor Vladimirescu către bucureșteni: Se împlinesc 203 ani

Pe 16 martie 1821 Tudor Vladimirescu, ajuns in fruntea pandurilor la Bolintin, lansa „Proclamatia către bucuresteni“, prin care îi chema pe aceștia la lupta antiotomană.

Iată textul proclamației:

Către toţi locuitorii din oraşiul Bucureştilor, parte bisericească şi mirenească, boierească şi negustorească, şi către tot norodul.

Pricinile care m-au silit a apuca armele, sânt: pierderea privilegiurilor noastre şi jafurile cele nesuferite care le pătimea fraţii noştri. Mai naintea intrării mele în Bucureşti, cu cale am socotit să vă vestesc mai întâi ca din partea norodului uitare de istov celor mai nainte lucrate; şi să vă chiem pe toţi ca să vă uniţi cu norodul şi să lucraţi cu toţii dinpreună obşteasca fericire, făr’ de care norocire în parte nu poate fi.

Fraţilor! Câţi n-aţi lăsat să se stingă în inimile dv. sfânta dragoste cea către patrie, aduceţi-vă aminte că sunteţi părţi ale unui neam; şi că, câte bunătăţi aveţi, sânt resplătiri din partea neamului către strămoşii noştrii pentru slujbele ce au făcut. Ca să fim şi noi vrednici acestei cinstiri ale neamului, datorie netăgăduită avem să uităm patimele cele dobitoceşti şi vrăjbele care ne-au defăimat atât, încât să nu mai fim vrednici a ne numi neam. Să ne unim dar cu toţii, mici şi mari, şi ca nişte fraţi, fii ai unia maici, să lucrăm cu toţii împreună, fieştecare după destoinicia sa, câştigarea şi naşterea a doua a dreptăţilor noastre.

Vericarele va îndrăzni a face cea mai mică împotrivire în lucrarea acestei naşteri de al doilea, unul ca acela, fraţilor, să se pedepsească cumplit ca să cunoască adevăraţii patrioţi şi osârdia celor ce voiesc a sluji patriei cu dreptate şi făr’de vicleşug, cu cale am găsit a se întări legătura cea de obşte pentru binele norodului şi prin jurământ, care să şi trimite ca să-l iscăliţi, adeveraţii fii ai patriei”/

foto: historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba