Peste 2200 de mame minore, în Alba, în ultimii ani

Adăugat la Știri

Cifrele centrului european de statistică scot la lumina o realitate, dureroasă pentru România. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore. Statisticile DGASPC arată şi că numărul copilelor care ajung mame este tot mai mare de la un an la altul.

În tot acest timp educaţia pentru sănătate rămâne opţională în şcoli, iar contracepţia şi educaţia sexuală sunt subiecte tabu, a declarat la Unirea FM, asistentul social Maria Perți, responsabil al proiectului derulat în județul Alba, “Prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați intitulat  sugestiv:Fă copii, doar dacă ai loc și pentru ei în viața ta!ˮ. Aceasta a precizat că în evidențele DGASPC Alba s-au înregistrat, în perioada ianuarie 2001- decembrie 2016, peste 2200 de mame minore.

Maria Perți, asistent social DGASPC Alba: ”S-a implementat și la noi, deoarece în perioada ianuarie 2001- decembrie 2016, în evidențele DGASPC Alba s-au înregistrat 2257 de mame  minore. Asta înseamnă aproximativ  140 de mame minore pe an. E un număr mare luând în considerare ca la nivel național, în perioada aceasta, s-au înregistrat circa  9000 de mame minore.”

Citește și Sorin Chirilă, directorul DGASPC, la Unirea FM : 3 nou-născuți au fost abandonați de mamele lor în spitalele din Alba, anul trecut

Proiectul “Prevenirea sarcinii nedorite” este finanțat și coordonat de către Fundația ˮSERA Româniaˮ  în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba pe o perioadă de 18 luni (1 mai 2017-1 noiembrie 2018) și constă în implementarea unui program de prevenire a sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați prin  oferirea, femeilor fertile și celor care se găsesc în situația de a-și abandona copilul/copiii, sprijinului necesar pentru evitarea și chiar înlăturarea situației de risc ce poate apărea și pe care nu o pot rezolva fără o intervenție susținută și de specialitate. Obiectivele principale ale programului sunt: scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor, reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați; reintegrarea socială, familială, școlară și profesională a femeilor care intră în categoria beneficiarilor direcți ai proiectului; creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituții ale statului.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii