Rămâi conectat

Știri

Pălinca, cea mai cunoscută băutură tradiţională din zona Ardealului, le-a luat europenilor toate medaliile

Publicat

în

Producătorii de pălincă din România au revenit acasă cu marele premiu și zeci de medalii câștigate la Quintessence, cel mai mare concurs de băuturi distilate din regiune.

România demonstrează la început de 2019 că are producători de pălincă care au depășit dimensiunea tradițională a acestui distilat transilvănean. Folosind fructe de cea mai bună calitate și procese de distilare moderne, ei au reușit să îi impresioneze prin rafinament și execuție pe cei mai pretențioși membri ai juriului Quintessence, concurând cu 2006 sortimente de pălincă din 5 țări europene (Slovacia, Serbia, Cipru, România și Ungaria). Asemănătoare prestigioaselor competiții din lumea vinului, o medalie câștigată la Quintessence Ungaria confirmă reușita producătorilor de a obține mai mult decât o băutură alcoolică: pălinca devine o experiență unică, unde gustul fructelor și eleganța aromelor te surprind încă de la prima degustare. Povestea Quintessence a început acum 10 ani, când primul concurs sub numele Ongai Pálinkaverseny a fost organizat în casa de cultură a orașului Onga, la care au participat numai distileri locali. De-a lungul anilor, concursul a ajuns unul dintre cele mai mari din Centrul Europei: de la 28 de mostre prezentate în prima ediție a concursului, la 2006 mostre de pălincă în 2019. La acest concurs de prestigiu, chiar în patria producătorilor de pălincă, România s-a prezentat la cel mai înalt nivel: o pălincă de foarte bună calitate, surclasând multe din distileriile maghiare cu tradiție. ”Producătorii români devin din ce în ce mai buni, la fel și produsele lor. Folosesc tehnici moderne, iar procedura lor de distilare se îmbunătățește de la an la an”, spune László Takács, organizator Quintessence. 156 de mostre de pălincă românească au fost acceptate în concursul din Ungaria, mostre provenind atât de la persoane fizice, cât și de la firme care au distilerii. Procentul mic, de doar 7% din totalul produselor prezentate la concurs, s-a dovedit a fi de bun augur. Pălinca românească a câștigat două dintre cele mai mari premii ale concursului: Cele mai multe titluri de Champion și Cea mai bună distilerie comercială.

Băutură din România a ajuns cunoscută chiar şi-n Japonia. Pălinca sau ţuica este o licoare care nu lipseşte de pe masa oricărui ţăran ardelean, şi nu numai. Însă, această băutură-minune este una alcoolică, cea mai renumită fiind tradiţionala pălincă din prune. Pălinca este atestată documentar în anul 1540, iar turiştii care ajung în România, nu trebuie să plece de aici fără ca măcar să guste un pahar de pălincă, considerată una dintre băuturile tradiţionale româneşti. Asta pentru că are un gust unic, dar şi pentru că este 100 % naturală. Pălinca din zona Ardeal este realizată prin fermentaţia alcoolică şi distilarea fructelor. Această băutură tradiţională poate ajunge şi la 65 de grade. Prune, mere, pere, cireşe, dude, gutui, vişine sau afine – acestea sunt doar câteva dintre fructele din care se poate realiza pălinca. Cazanele de cupru în care este preparată ţuica îi dau o savoare unică, nemaiîntâlnită, iar o pălincă bună se cunoaşte după aroma fructelor care se simte în ea. Potrivit statisticilor, pălinca reprezintă 40 % din consumul de băuturi alcoolice din România. Şi nici nu e de mirare, dacă ne gândim că românii, în special ţăranii ardeleni, beau câte un păhărel de pălincă aproape după fiecare masă de prânz. De asemenea, nu există nuntă, botez, aniversare, înmormântare sau alt eveniment important la care să nu fie servită şi ţuică. În satele din Ardeal, invitaţii sunt aşteptaţi cu pălincă în loc de cafea, ce poate fi asortată cu slănină, ceapă, brânză şi o pâine de casă. Pălinca are şi o serie de beneficii pentru organism: ajută la digestie, este un “pansament pentru stomac”, iar un păhărel din această licoare estompează durerile de dinţi.

Sursa:dcbusiness.ro, imperialtransilvania.com

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba