Numele și notele de la examene pot rămâne anonime: Implementarea directivei privind protecția datelor cu caracter personal, în învățământ

Adăugat la Știri

Datele scolare pot sa fie anonimizate, daca elevii sau parintii depun la scoala solicitare scrisa. Aceasta posibilitate era prevazuta, insa, si pana acum de legislatia romaneasca, astfel ca cei care doresc sa nu le fie afisate notele de la Evaluarea Nationala sau de la Bacalaureat pot sa isi exprime aceasta optiune.

„In baza Conventiei incheiate intre Ministerul Educatiei Nationale si Institutul National de Statistica privind sistemul informational statistic, document ce reglementeaza continutul si derularea actiunilor de cooperare si sprijin reciproc intre cele doua institutii, respectiv fluxul comun de lucru in vederea constituirii statisticilor de educatie, s-a asigurat criptarea si transferul de date din Sistemul Informatic Integrat al invatamantului din Romania (SIIIR).
In cadrul unei intalniri organizate de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal au fost enuntate activitatile relevante ale MEN aflate sub incidenta Regulamentului (UE) 2016/679. Concluziile intalnirii clarifica aspectul „anonimizarii” candidatilor la examenele si concursurile nationale, in sensul ca se pastreaza principiul transparentei in conditiile minimizarii informatiilor, respectiv folosirea numelui si prenumelui candidatilor pe listele afisate”, spun reprezentantii ministerului Educatiei, conform HotNews.
Datele cu caracter personal colectate de scoli si introduse in SIIIR sunt stabilite potrivit legislatiei in vigoare si in conformitate cu protocolul de colaborare MEN – INS.
Citește și Notele și calificativele ar putea fi eliminate de la clasele din învățământul primar

In activitatea de prelucrare a datelor cu caracter personal, unitatile de invatamant trebuie sa se preocupe de securitatea datelor si sa adopte masuri tehnice si organizatorice pentru a impiedica o procesare neautorizata si nelegala si pierderea sau distrugerea accidentala a datelor. Pentru aceasta, ele trebuie sa desemneasca un responsabil cu protectia datelor.

In acest context, datele scolare nu intra in categoria datelor personale si pot fi facute publice la nivelul clasei si al consiliului profesoral al clasei, precum si la nivelul parintilor.

In ceea ce priveste trecerea notelor in carnetul de elevi, acest lucru se va face doar in cazuri exceptionale.

La nivelul Ministerului Educatiei se va infiinta un compartiment responsabil cu punerea in aplicare a directivei UE privind protectia datelor cu caracter personal.

Sursa.portalinvatamant.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii