Rămâi conectat

Sport

Marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia) a câştigat Cupa Unirii la şah: Vine din prima ţară din lume în care şahul este materie obligatorie în şcoli

Publicat

în

Marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia) a câştigat Cupa Unirii la şah. Vine din prima ţară din lume în care şahul este materie obligatorie în şcoli

Se aproprie startul celui mai puternic turneu de şah organizat vreodată la Alba Iulia şi deja concurenţii au început să sosească în oraşul Marii Uniri. Primul dintre favoriţi care a ajuns la Alba Iulia a fost marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia). În vârsta de 37 de ani, acesta vine dintr-o ţară în care şahul este privit ca o religie şi concurează serios cu fotbalul ca popularitate. Practicat în Armenia încă din Evul Mediu, şahul a devenit extrem de popular în perioada sovietică a ţării după ce armeanul Tigran Petrosian a devenit campion mondial în  1963 în urma victoriei asupra “patriarhului şahului sovietic” Mihail Botwinnik, fiind cel mai bun jucător din lume până în 1969 când a fost detronat de Boris Spassky.  După obţinerea independenţei Armenia a câştigat Campionatul European pe echipe în 2009, Campionatul Mondial pe echipe în 2011 şi Olimpiada de şah pe echipe în 2006, 2008 şi 2012 fiind considerată una dintre marile forţe ale şahului mondial. Popularitatea imensă a şahului din această ţară, unde este mult mai îndrăgit decât fotbalul sau alte sporturi, a dus în 2011 la introducerea şahului ca materie obligatorie în toate şcolile publice pentru copiii cu vârsta între 6 şi 8 ani. Autorităţile armene justifică această decizie nu prin dorinţa de a forma campioni la şah, ci prin aceea de a construi caractere puternice, cunoscut fiind rolul educaţional important al jocului de şah. Proiectul implementării şahului în şcolile din Armenia a decurs în general bine, deşi există şi unele probleme “Publicul larg percepe foarte bine introducerea şahului în şcoli şi apreciază beneficiile educaţionale ale acestui joc. Manualele şcolare sunt însă mai puţin adecvate scopului acestui proiect, acela de a iniţia copiii în jocul de şah şi nu de a îi face şahişti de performanţă. Unele probleme sunt foarte dificile, chiar eu a trebuit să mă gândesc serios pentru a le rezolva, ceea ce nu este normal.” spune marele maestru armean prezent la Alba Iulia.

Deşi este jucător profesionist, Gevorg Harutjunyan a accepta cu plăcere invitaţia de a participa la Cupa Unirii la şah, un turneu de şah rapid în care alături de jucătorii amatori locali au fost invitaţi şahişti ai cluburilor din Râtişor (Serbia), un sat cu o populaţie majoritar românească, Padina (Serbia) şi Asociaţia Şahiştilor Români din Ungaria. Ideea turneului a fost aceea de a uni prin pasiunea pentru jocul de şah români pe care trasarea graniţelor i-a plasat în diferite ţări, lor alăturându-li-se şi şahişti de etnie sârbă, slovacă sau maghiară. Cei 41 de participanţi au demonstrat încă o data că deviza FIDE “Gens una sumus” (Suntem o singură familie) nu a fost aleasă întâmplător, pasiunea pentru şah putând şterge orice diferente entice, culturale, religioase sau sociale.

Aşa cum era de aşteptat marele maestru international armean a dominat clar turneul, câştigând toate cele 6 partide jucate şi adjudecându-şi Cupa Unirii, primul trofeul pus în joc la festivalul şahist care se desfăşoară în aceste zile la Alba Iulia. El a fost urmat în clasament de Răzvan Teodorescu (Alba Iulia), Mihai Vâlceanu (Cugir) şi juniorul Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca), toţi cu 5 puncte. Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi a deputatului Florin Roman, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor, care au oferit premii nu doar primilor clasaţi, ci şi numeroase premii speciale pentru copii, juniori şi veterani, după cum urmează.

Veterani 70+ Gyorgy Kozma (Gyula – Ungaria)

Veterani 65+ Jovan Koza (Râtişor – Serbia), Mircea Cepoiu (Alba Iulia)

Veterani 50+ Pau Voina (Râtişor – Serbia), Nicolae Şandru (Aiud), + Slavko Jovanovic (Râtişor – Serbia), Peter Sztan (Gyula Ungaria)

Juniori sub 16 ani: Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca), Ilie Arion (Cugir)

Copii sub 10 ani: George Pleşa, Răzvan Burja-Udrea, Eduard Piţu (toţi Alba Iulia)

Copii sub 9 ani: Alexandru Simina, Andrei Simina, Răzvan Schiau (toţi Alba Iulia)

Copii sub 8 ani: Akexandru Măcăleţ (Alba Iulia), Mara Ferenţiu (Cluj-Napoca), Călina Furdui (Alba Iulia)

Turneul a fost găzduit de Pizzeria Iulia din Alba Iulia, arbitrajul fiind asigurat de Marius Ceteraş.

De notat şi revenirea în competiţiile şahiste după o pauză de mai bine de 3 decenii a profesorului Dorin Sandea, fost inspector şcolar judeţean şi actual consilier judeţean, care a ţinut să fie prezent la această sărbătoare a şahului românesc.

Festivalul şahist albaiulian a continuat duminică cu turneul de copii Memorialul Mihail Breaz, luni urmând a se da startul în Openul Internaţional “România 100”

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sport

Derby la Galda de Jos în liga a treia de fotbal

Publicat

în

Industria Galda vs. CSM Unirea Alba Iulia în liga a treia de fotbal

Ultima etapă a turului din play-out-ul seriei a noua a ligii a treia de fotbal programează un derby al județului Alba.

La Galda de Jos se vor întâlni echipa locală Industria Galda și CSM Unirea Alba Iulia.

Partida de pe „Galda Arena” va avea loc sâmbătă 27 aprilie, de la ora 17.00.

CSM Unirea Alba Iulia este lider în play-out, în vreme ce Industria Galda este pe ultimul loc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Meci acasă pentru Metalurgistul Cugir: Când va avea loc

Publicat

în

Metalurgistul Cugir, meci acasâ

Metalurgistul Cugir este înaintea unui meci pe teren propriu în play-out-ul seriei a noua a ligii a treia de fotbal.

Adversara „roș-albaștrilor” va fi Viitorul Cluj.

Partida de pe „Arena Cugir” este programată vineri 26 aprilie, de la ora 17.00.

Cugirenii vin după un eșec în deplasare, 0-4 cu ACS Târgu Mureș, în vreme ce Viitorul Cluj a câștigat în runda anterioară cu 2-0 duelul de pe teren propriu cu Industria Galda.

foto: Sorin Giurcă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Derby în liga a patra de fotbal din Alba

Publicat

în

În liga a patra de fotbal din Alba, meci derby

Următoarea etapă a ligii a patra de fotbal a județului Alba programează duelul primelor două clasate.

Partida dintre liderul CIL Blaj și viceliderul CS Ocna Mureș va avea loc pe Stadionul „CIL-Veza” din Blaj.

Meciul se va disputa sâmbătă 27 aprilie, de la ora 12.00, în deschiderea rundei a 24-a.

foto: facebook C.I.L Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba