Rămâi conectat

Social-Economic

Magazine non-stop şi fără vânzător

Publicat

în

Află mai multe de pe radiounirea.ro despre o idee de afacere care prinde tot mai bine: vânzări la… automat.

În ultima perioadă aparatele sunt plasate și în stații de metrou sau spații deschise Dispariția treptată a chioșcurilor de la colț de stradă, timpul redus pentru micile cumpărături și comoditatea românilor au făcut loc unei afaceri de nișă care ar putea să ocupe un spațiu important în zona micului comerț – vânzările la automat„Acțiunea de demolare a chioșcurilor de la începutul anilor 2000, demarată de Traian Băsescu, a condus la diversificarea pieței de vending. De la automatele de cafea, firmele au trecut și la achiziționarea aparatelor pentru sucuri, dulciuri sau snacks”, pune subiectul în context președintele Patronatului Român al Industriei de Vending, Gabriel Ilie.În momentul de față, arată un raport al European Vending Association, în România ar exista aproximativ 50.000 de automate tip vending, puțin față de piețele din Vestul Europei, în timp ce datele Patronatului Român de Vernding arată că piața locală ar fi disputată de cel mult 50 de mari jucători.

Citeşte şi Alimentele gata să expire trebuie expuse pe rafturi separate în magazine

De la afacere de familie la business de nișă
Segmentul a început să se dezvolte prin 1994, cu automate de cafea operate în special de mici întreprinzători, care lucrau în familie și întrețineau 3-4 mașini cumpărate la mâna a doua din Vest și plasate în diferite instituții sau cafenele. „La noi s-a început timid. A fost o nișă oportună. A început ca o vânzare acceptată și de patronii de mici cafenele. Pentru a evita să mai fie furați de angajați și a avea o evidență mai clară a vânzărilor, micii proprietari de spații au acceptat să găzduiască automatele de cafea. Costul proprietarului de automat era la 80 de bani paharul, iar la cel de la cafenea punea un preț de 1,5 lei. Avea câștig sigur”, explică Gabriel Ilie. Și asta în condițiile în care distribuitorul se ocupă de întreținerea automatului. După anii 2000, afacerea a luat amploare. Au apărut clădirile de birouri, chioșcurile de la colț au început să dispară, iar marile companii au acceptat să găzduiască automate de cafea. Prin 2004-2005, cererea se diversifică, iar pe lângă automatele de cafea apar și cele cu sucuri și snacks-uri. Reprezentanții industriei de vending spun că majoritatea administratorilor sau patronilor de companii private agreează automatele pentru că angajații nu mai pierd timpul să iasă după micile cumpărături.
O investiție cât un magazin
Pentru a demara o afacere cu automate de tip vending „este nevoie de cel puțin 15.000-20.000 de euro dacă este o afacere de familie, și de 100.000 de euro dacă este vorba de o firmă cu angajați, sediu și parc auto”, precizează Gabriel Ilie. El spune că un automat de cafea se amortizează în cel mult patru ani, iar unul pentru gustări își acoperă costurile abia după 5 ani. Și asta în condițiile în care un automat de cafea costă de la 450 de euro la mâna a doua, la 2.000 de euro pentru unul nou. Un aparat combinat cafea-snacks pornește de la 3.000 de euro. „Durata medie de viață a unui asemenea aparat este de peste 10-12 ani”, mai spune Ilie, explicânde că investiția trebuie susținută cu echipe de angajați care să se ocupe de întreținerea aparatelor. Aceste aparate sunt amplasate în special în sedii de companii private, unde nu se platește chirie, ci se fac mici pachete pentru angajați, și în instutuții publice, cum sunt spitale, administrații financiare, piețe, unde se percep taxe pentru închirierea spațiului. În ultima perioadă aparatele sunt plasate și în stații de metrou sau spații deschise, însă există riscul vandalizării.

Citeşte şi Ce trucuri folosesc magazinele ca să cumperi mai mult. Sigur te-ai păcălit şi tu!

Cât produce un aparat de tip vending?
În ceea ce privește veniturile generate, Ilie spune că un automat de cafea încasează în jur de 160 de euro săptămânal, aducând un profit net de 20-25 de euro, în condiții legale de fiscalizare. În aceleași condiții, un aparat pentru gustări și sucuri încasează în jur de 300 de euro săptămânal, cu un profit de 40-45 de euro. Un automat de cafea poate să înmagazineze produse de cel mult 50 de euro, în timp ce în aparatele de gustări valoarea produselor este în jurul a 100 de euro. În momentul de față, în România există automate de cafea, snacks, sucuri naturale, pizza, cartofi prăjiți, sifon și lapte. Potențial există, îsnă, dacă e să ne uităm la japonia, de exempu, unde, spun e Ilie, „există un cult al vânzărilor la automat”. “Acolo se cumpără pâine, apă, flori, varză, telefoane și te mai miri ce. Japonezi au inventat chiar și un sistem în caz de calamitate care să deblocheze ușile aparatelor, așa încât ele să nu fie vandalizate”. Chiar dacă piața este în creștere, automatele sunt încă departe de a lua integral locul chioșcurilor, dată fiind capacitatea mică de stocare a produselor. Până atunci, însă, se conturează o nouă nișă – cea din spațiile de jocuri de noroc sau baruri în care nu au voie minorii. Acolo au fost introduse automate cu bere. Nu este o noutate că au fost adaptate și automate pentru cărți.
Indiferent de marfă, cel puțin două dintre avantajele acestui gen de vânzări sunt evidente: nu au nevoie de vânzător permanent și pot funcționa non-stop.
Sursa:adevarulfinanciar.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba

Publicat

în

Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști

Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.

Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.

Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba