Rămâi conectat

Știri

Lacul şi Barajul Oaşa, un loc accesibil iubitorilor de frumos

Publicat

în

Lacul Oasa este un lac de acumulare format pe Raul Sebes, localizat din punct de vedere geografic la granita dintre judetul Alba si judetul Sibiu, in Masivul Sureanu, ce apartine lantului Carpatilor Meridionali. Lacul este situat la o altitudine de 1255 metri si are o suprafata de aproximativ 441 hectare. Pe Raul Sebes sau amenajat si alte trei lacuri de acumulare Tau, Obreja si Petresti, Lacul Oasa fiind cel mai mare dintre ele.

Lacul s-a format in Defileul Oasa, in zona confluentei raurilor Frumoasa si Slanele, in urma construirii Barajului Oasa, intrat in functiune in anul 1979. Construit din anrocamente si mascat cu beton armat, barajul are o inaltime la coronament de aproape 100 metri, o latime maxima la baza de 250 metri si la coronament de 10 metri. Suprafata lacustra formata in spatele barajului are o lungime de aproximativ 5 km.

Potentialul energetic al Lacului Oasa a inceput sa fie valorificat incepand cu anul 1980, cand a fost pusa in functiune Centrala subterana Galceag. Acumularea de apa realizata are un volum util de 136 milioane mc, pentru ridicarea debitului fiind captat si raul Ciban. In plus, prin intermediul statiei de pompare Galceag ce contine doua hidropompe de cate 10 MW, Lacul Oasa primeste si apele raului Cugirul Mare.

Hidrocentrala de tip caverna prezinta o aductiune constituita de o galerie lunga de aproximativ 8 km, ce ajuta la conducerea apei de la locul de colectare pana la punctul de folosire. Aceasta este echipata cu doua grupuri de pompe de tip Francis, ce au fiecare o putere de 75 MW.

Barajul Oasa este traversat de drumul national DN67C, cunoscut sub numele de Transalpina sau drumul regelui, cea mai inalta sosea din Romania, ce leaga localitatea Novaci de orasul Sebes. Aceasta sosea face legatura intre Oltenia si Transilvania si isi croieste un drum spectaculos, plin de serpentine prin crestele Muntilor Parang, formand o paralela cu Valea Jiului si Valea Oltului.

Barajul reprezinta de asemenea un punct de plecare a doua trasee montane care urca spre Varful Cindrel din masivul muntos cu acelesi nume. Piesajul din jurul barajului este minunat, Lacul Oasa fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din aceasta zona a Transilvaniei.

Aceasta zona montana cu aspect depresionar impresioneaza prin imaginea versantilor acoperiti cu paduri intinse de molid ce se oglindeste in apele linistite ale lacului. Ambele maluri care inconjoara lacul pot fi strabatute pe jos sau cu ajutorul masinii. Pe malul drept care poarta numele de Oasa Maretrece Transalpina, aici varsandu-se si raul Frumoasa, iar malul stang, in care se varsa Salanele poarta numele de Oasa Mica. De pe Oasa Mica poate fi vazut cel mai inalt pisc al Muntilor Sureanu: Varful lui Patru, ce atinge o inaltime de 2130 metri.

Conditiile naturale de aici sunt favorabile nu numai iubitorilor de drumetii, ci si amatorilor de pescuit, gasindu-se in lac pesti cautati precum pastravul, clenul sau craietele. Un obiectiv turistic la fel de important, aflat in apropierea lacului este Manastirea Oasa.

Frumusetea peisajelor naturale de aici si aerul proaspat si curat de munte fac din Lacul Oasa si din imprejurimile sale o destinatie ce nu trebuie ocolita, mai ales daca va aflati in trecere pe Transalpina.

romania-redescoperita.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba