Judecătorul decide dacă scapi sau nu de casă: Schimbări în Legea dării în plată

Adăugat la Știri

darea-in-plataUn judecător va decide dacă poţi sau nu să-ţi dai casa pentru a scăpa de datoria la bancă. Este hotărârea luată marți de Curtea Constituţională, care a analizat mai multe sesizări depuse de bănci privind darea în plată. Practic, CCR pune o nouă condiţie celor care vor să-şi dea casa pentru a scăpa de datorie: imposibilitatea de plată să fi fost impusă de un eveniment care nu putea fi prevăzut la data contractului. 

Legea care îţi permite să dai casa şi să scapi de datoria la bancă este parţial neconstituţională. Mai multe bănci au contestat actul normativ pentru că ar încălca dreptul la proprietate şi pentru că se aplică şi pentru trecut, deoarece îi vizează şi pe cei deja executaţi silit, potrivit realitatea.net.

Judecătorii au admis două excepţii. Prima vizează sintagma ,,devalorizarea altor imobile”, care va fi scoasă din textul legii, pentru că devalorizarea nu are legatură cu un contract de credit în sine.

„Practic, am admis excepţia de neconstituţionalitate, s-a constatat că sintagma <>, sintagmă care era conţinută în art. 11 teza I, este neconstituţională. Sintagma se referea la faptul că sunt aplicabile şi acelor situaţii care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile şi din acest punct de vedere va fi eliminată această sintagmă”, a spus Valer Dorneanu.

Citește și Noi reguli pentru asigurarea obligatorie a locuinţei, începând de azi

Curtea constituţională discută joi şi alte sesizări despre darea în plată. Legea se aplică celor care au luat credite de până în 250 de mii de euro, dar nu vizează şi programul prima casă. Până acum, peste opt mii de oameni au depus notificări de dare în plată.

După intrarea în vigoare a dării în plată, bancherii au mărit avansurile la creditele ipotecare şi reproşează iniţiatorilor, că, de fapt, au blocat piaţa. Iniţiatorii spun însă că legea lor a fost un succes. În acest moment, potrivit datelor instituţiilor financiare, sunt 273 de dări în plată încheiate, din aproximativ 3.900 de notificări trimise băncilor, potrivit realitatea.net.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii