Jidvei, „Sat Cultural al României 2016”

Adăugat la Știri

jidveiJidvei, este una dintre comunele care a obţinut titlul de „Sat Cultural al României 2016”. Distincția a fost acordată în cadrul Programului „Satele Culturale ale României” inițiat de Asociația „Cele mai frumoase sate din România”, sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc.

Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul unui an minimum cinci evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri etc. – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural. La început au fost 52 de localități candidate (dublu față de anii anteriori), din care au fost selectate în finală 25. Vineri, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a avut loc jurizarea programelor culturale ale localităților finaliste și desemnarea câștigătoarelor. S-a acordat titlul de „Sat Culturale al României” tuturor candidatelor care au întrunit cel puţin 80 de puncte, din totalul de 100 posibile. Astfel, distincţia a revenit unui număr de 22 de participante. Din fericire, printre acestea se numără și comuna Șiria, de altfel singura localitate din județul Arad calificată în finală.

Citește și Roșia Montană, propusă pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Comuna Drăguş din judeţul Braşov a obţinut cel mai mare punctaj în cadrul celei de a treia ediţii a competiţiei. Următoarele localităţi clasate au fost Sângeorgiu de Mureş (Mureş) şi Ciocăneşti (Suceava), aceasta din urmă fiind şi câştigătoarea ediţiei din 2014. Comunele care au mai obţinut titlul de „Sat Cultural al României 2016” sunt: Miroslava (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Ruginoasa (Iaşi), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).
Sursa: aradon.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii