Indemnizația de creștere a copilului : Actele necesare pentru dosar

Adăugat la Știri

Dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie să conţină o cerere a părintelui solicitant, actele de identitate ale ambilor părinţi, certificatul de căsătorie şi certificatul de naştere al copilului. Toate în copie şi original. Detaliile pe radiounirea.ro.

MAMECUCOPIIÎn cazul în care părinţii mai au copii născuţi după 1 ianuarie 2006, trebuie depuse şi copii după certificatele acestora. Se adaugă o adeverinţă eliberată de angajator din care să reiasă că solicitantul indemnizaţiei a realizat venituri supuse impozitului şi o adeverință cu stagiul de cotizare, eliberată de Casa de Pensii.
De la dosar nu trebuie să lipsească declaraţia celuilalt părinte că nu işi ia concendiu de îngrijire a copilului. Concediul pentru creşterea copilului se poate acorda până când acesta împlineşte un an, doi sau chiar trei, în cazul unui copil cu handicap. În cazul în care se optează pentru indemnizaţie de creştere până la împlinirea vârstei de un an, părintele va primi lunar 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, dar nu mai puţin de 600 de lei şi nu mai mult de 3.400 de lei.
Pentru concendiul de până la doi ani, indemnizaţia se calculează la fel în primul an, în vreme ce în cel de-al doilea nu va depăşi 1.200 de lei. Opţiunea între cele două variante de acordare a indemnizaţiei se face în momentul depunerii dosarului. Dosarul se depune, după caz, la Primărie sau la Direcţiile de Asistenţă Socială, imediat după terminarea concediului de maternitate, iar soluţionarea lui poate dura chiar şi două luni.

Citește și Direcția de Asistență Socială Alba Iulia va identifica, până în 10 februarie, numărul copiilor care pot primi voucherul lunar pentru grădiniţă

Acte necesare
-cerere
-actele de identitate ale părinţilor
-certificat de naştere copil / pentru toţi copiii născuţi după 2006
– certificat de căsătorie sau livret de familie
-adeverinţă eliberată de angajator
-adeverință eliberată de Casa de Pensii
-declaraţia celuilalt părinte
Sursa:digi24.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii