Rămâi conectat

Știri

Începe admiterea în învățământul profesional-dual. Condiții și calendarul examenului

Publicat

în

Elevii care nu s-au inscris la Evaluarea Nationala anul acesta, au o alternativa pentru viitor: invatamantul profesional-dual, care le asigura un loc de munca si bani ca sa mearga apoi din nou la scoala.

Anul scolar 2018-2019 soseste pentru absolventii clasei a VIII-a cu o serie de 38.345 de locuri, in toata tara, la invatamantul profesional-dual pentru cei care vor sa invete o meserie si sa-si asigure un loc de munca. Inscrierea la scolile de invatamant profesional-dual are loc in data de 15, 18 si 19 iunie. Secretariatele scolilor gimnaziale completeaza, la cererea elevilor si a parintilor, fisa de inscriere in invatamantul dual. Singura conditie pe care candidatii trebuie sa o indeplineasca pentru inscriere este sa aiba mediile de la clasa a VIII-a incheiate (sa nu aiba corigente sau sa fie in stare de repetentie). Tot pe 19 iunie se vor afisa la sediul scolilor listele elevilor inscrisi. Apoi, in perioada 20-21 iunie, se vor desfasura probele eliminatorii, numai in scolile care au decis acest lucru, si se vor afisa rezultatele. in intervalul 21-22 iunie are loc redistribuirea candidatilor respinsi la probele eliminatorii la alte scoli. in data de 22 iunie se va fisa lista finala cu elevii inscrisi. Unitatile de invatamant profesional-dual vor avea alaturi operatorii economici, care vor oferi spatiul necesar de practica pentru elevi pe toata durata scolarizarii, in conditii reale de lucru.

Absolventii ciclului gimnazial care nu au trecut de Evaluarea Nationala cu succes au doua variante pe care le pot urma in invatamantul profesional-dual: fie sa mearga la o scoala profesionala, unde invatamantul dureaza trei ani, fie sa mearga la un liceu tehnologic unde invatamantul (care se numeste dual) dureaza patru ani. Ambele programe ofera pregatire practica pentru un acces mai rapid la un loc de munca si, implicit, la independenta financiara, afirma specialistii in Educatie.

Citește și A fost aprobată structura anului școlar 2018 – 2019: Când sunt programate vacanțele elevilor

La invatamantul profesional, in primul an de studiu, pregatirea teoretica reprezinta 80%, in timp ce pregatirea practica reprezinta 20%. in al doilea an de invatamant, ponderea pregatirii teoretice scade la 40% din totalul orelor, in timp ce accentul se va pune in si mai mare masura pe partea practica, cu o pondere de 60%. In al treilea an de invatamant, se va aloca si mai mult timp pregatirii practice,72% din totalul formarii, iar teoria va avea o pondere de 28%. Dupa incheierea celui de-al treilea an de studiu, elevul se poate inscrie in invatamantul liceal tehnologic, unde poate absolvi inclusiv cu o diploma de Bacalaureat.

In ceea ce priveste invatamantul liceal tehnologic, aici elevii dobandesc o dubla pregatire: una academica, care dupa absolvire le permite acestora accesul in invatamantul superior, cat si una profesionala care le faciliteaza accesul pe piata muncii. Absolventii invatamantului liceal tehnologic, care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale, dobandesc certificat de calificare de nivel 4 al Cadrului National al Calificarilor.

Formarea elevilor in aceste forme de invatamant este sustinuta suplimentar din punct de vedere financiar, prin burse profesionale. Fiecare elev inscris in invatamantul profesional primeste o bursa de 200 de lei de la bugetul de stat, respectiv minimum 400 de lei (200 de la stat si minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul incheie un contract de practica) daca elevul este inscris la invatamantul dual.

In plus, elevii inscrisi in invatamantul dual pot beneficia de masa si cazare gratuite in cantinele si internatele scolare. Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea si masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judetene, prin decizii proprii.

Sursa.portalinvatamant.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba