Rămâi conectat

Știri

Grupul de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureșului și Secașelor a câştigat fonduri de peste 1,7 milioane de euro

Publicat

în

Conform listei Strategiilor de Dezvoltare Locală selectate pentru finanțare din cadrul Fondului European pentru Piscicultură și Afaceri Maritime, publicată săptămâna aceasta de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime (AMPOPAM), FLAG-ul (Fishing Local Acțion Grup) din bazinul Mureșului Secașelor și a Afluenților Acestora”  a câştigat o finanţare de peste 1.700.000 euro.  

Asocierea dintre 10 unități administrative din județul Alba (comuna Ciugud, municipiul Alba Iulia, Blandiana, Daia Română, Șibot, Spring, Vințu de Jos, Galda de Jos, Sântimbru, Doștad, 4 din județul Hunedoara (orașul Geoagiu și comunele Romoș, Turdaș și Rapoltu Mare) și 11 operatori privaţi (din care 3 sunt licenţiaţi în activitatea de acvacultură) şi 5 Asociaţii înfiinţate în baza O.G. 26/2000, asociere concretizată în organizația” FLAG (Fishing Local Acțion Grup) din bazinul Mureșului Secașelor și a Afluenților Acestora” va utiliza sumele astfel câştigate pentru a dezvolta zona din punct de vedere economic, prin investiții în producția piscicolă și de acvacultură, respectiv prin dezvoltarea infrastructurii de comercializare a peștelui şi a celei de turism în bazinul Mureșului și Secașului, toate acestea având în vedere protecția mediului și promovarea biodiversității.

Comuna Ciugud, prin echipa specializată în elaborarea și implementarea proiectelor, a îndeplinit rolul de coordonator în cadrul  grupului de acțiune, iar proiectul a satisfăcut cu succes cerințele Uniuni Europene în ceea ce privește acordarea de fonduri pentru dezvoltarea zonală în sectorul de pescuit și acvacultură.

Prin aprobarea cererii de finanțare, prin FLAG, vor fi accesate fonduri în valoare de peste 1,7 milioane de euro pentru dezvoltarea de noi investiții în acvacultură și se vor crea aproape de 30 de noi locuri de muncă.

Parteneriatul în cadrul acestui proiect propune valorificarea potenţialului existent la nivel teritorial, prin înfiinţarea de noi investiţii în acvacultură şi în procesarea produselor de acvacultură, ceea ce conduce, automat, şi la creșterea numărului de locuri de muncă în domeniu. Totodată, se dorește modernizarea unităţilor de acvacultură, în vederea extinderii si sporirii valorii economice a acestora şi implicit suplimentarea locurilor de muncă. În același context, strategia de dezvoltare locală în domeniul acvaculturii va promova proiectele axate pe activitaţi de mediu, turism şi educaţie. Zona vizată prezintă un potenţial excelent de dezvoltare, pentru că aici activează 3 mari producatori cu licenţă în acvacultură şi peste 50 de operatori economici cu infrastructură de pescuit sportiv (bălţi de peşte), care intenţionează să devină producători/procesatori de produse din acvacultură. De asemenea, există numeroase intenţii ferme din partea persoanelor fizice, care deţin terenuri în zone propice acvaculturii, cu privire la dezvoltarea infrastructurii de producţie în acest segment de activitate.

 „Prin câştigarea acestui proiect suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea uneia din priorităţile pe care ni le-am asumat împreună cu partenerii din FLAG, aceea de a pune în valoare, din punct de vedere turistic și economic, râul Mureș. Este unul dintre proiectele mele de suflet, mai ales că una dintre resursele importante pe care le are şi judeţul Alba este acest râu, cu un potenţial extraordinar de dezvoltare în ceea ce priveşte sectorul piscicol. Cu siguranţă, unităţile de producţie deja existente se vor dezvolta şi, desigur, vor apărea şi altele noi, pentru că potenţial există iar, acum, datorită acestui proiect câştigat, există şi fondurile necesare. De aici, pornim spre dezvoltarea economică și turistică fezabilă, precum și spre crearea de noi locuri de muncă într-un domeniu, unde avem un potențial uriaș, care aştepta să fie fructificat. Am mare încredere în utilitatea și succesul acestui proiect şi trebuie să spun că suntem deosebit de mândri de această reuşită, care aparţine Grupului de Acţiune Locală pentru Pescuit din bazinul Mureşului şi Secaşelor”, a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba