Firmele care oferă locuri de muncă în străinătate vor avea obligații noi față de ITM

Adăugat la Știri

Firmele române care funcționează și acum ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate și cele care vor vrea să presteze această activitate vor avea mai multe cerințe de bifat, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

În raport cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), spre exemplu, acestea vor trebui să-și procure pentru înregistrare anumite documente, să țină anumite evidențe și să le raporteze la ITM periodic, altfel riscând amenzi de câteva mii de lei. În plus, nu vor mai putea presta această activitate firmele în faliment sau în dizolvare. Din cuprinsul legii aflăm însă că ea va intra în vigoare în 90 de zile de la data publicării, adică pe 5 martie 2018.

Prima condiție pentru ca firmele să fie agenți de plasare a forței de muncă în străinătate este înregistrarea la ITM (obligația de înregistrate la ITM o vor avea și firmele străine — furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă). Vorbim de o cerință care e prevăzută și acum în lege, numai că înregistrarea la ITM se va face respectând o serie de condiții pe care le vom afla, în perioada următoare, dintr-un set de norme metodologice speciale. În plus față de asta, legea publicată va aduce mai multe condiții pentru firmele care vor vrea să presteze astfel de activități sau să continue să o facă. E vorba de cerința de a nu se afla în faliment sau în dizolvare.

Citește și AJOFM Alba: Spania caută 400 de femei și 200 de cupluri pentru muncă sezonieră în agricultură. Vezi unde și când va avea loc selecția

Apoi, actul va mai introduce și obligația de a păstra la sediu o copie (în ambele limbi, română și străină) a contractului de muncă încheiat cu fiecare dintre lucrătorii mediați. Aceste copii vor fi puse la dispoziția inspectorilor de muncă ori de câte ori e nevoie. Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată cu amenzi între 3.000 și 5.000 de lei.

Firmele care funcționează și în prezent ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate vor avea la dispoziție 60 de zile de la 5 martie 2018 pentru a se înregistra (din nou) la ITM, în condițiile prescrise de legea de modificare despre care am vorbit până acum.

Sursa:avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii