Evoluție bună a delegatiei albaiuliene, la Festivalul Internațional de Șah “Ceramica Corund”

Adăugat la Știri

corund-01 Aflat la a doua editie, Festivalul International de Sah “Ceramica Corund” a atras la start peste 150 de participanti din 7 tari: Anglia, Grecia, Moldova, Siria, Ucraina, Ungaria si Romania.

Nivelul competitiei a fost unul ridicat, intre participanti aflandu-se un mare maestru international, 12 maestri internationali si 11 maestri FIDE. Festivalul a cuprins patru turnee, trei pentru seniori (sah clasic, sah rapid si blitz) si unul pentru copii sub 12 ani. O prezenta inedita a fost cea a tanarului refugiat sirian Ghosn Eiz Eddie, gazduit in centrul de imigranti de la Galati, care desi a fost privit la inceput cu oarecare suspiciune de organizatori si participanti, a dovedit ca este un jucator de sah destul de bun, obtinand 3 puncte din 7 partide in turneul de sah rapid.

Sahistii albaiulieni prezenti la turneu au avut rezultate foarte bune. Maestrul FIDE Marius Ceteras, care a participat doar la probele rapide, s-a clasat pe locul 2 in proba de blitz cu 6 victorii si o infrangere, impotriva maestrului international maghiar Gergely Aczel, cel care a si castigat aceasta proba, podiumul fiind completat de maestrul FIDE Adam Radnai (Ungaria). In proba de sah rapid, Marius Ceteras a ocupat locul 4 cu 5,5 puncte din 7 partide, dupa maestrii internationali Dan Vasiesiu (Romania) si Gergely Aczel (Ungaria) si maestrul FIDE Lehel Vrencian (Romania), toti cu 6 puncte. Invins in penultima runda de acelasi Gergely Aczel, sahistul albaiulian a castigat in ultima runda in doar 26 de mutari impotriva marelui maestru international Attila Czebe (Ungaria), principalul favorit al turneului.

Foarte buna a fost si evolutia lui Radu Tampea. Juniorul albaiulian in varsta de 10 ani a obtinut premiul special pentru cel mai bun junior sub 12 ani atat in proba de sah rapid, cat si in proba de blitz. Mai mult chiar, in proba de blitz in care a obtinut 5 puncte, juniorul albaiulian s-a clasat pe locul 13 din 73 de participanti in clasamentul general al seniorilor si a fost cel mai bine clasat dintre toti juniorii sub 18 ani prezenti la turneu! In proba de sah clasic, Radu Tampea a obtinut locul 2 la categoria juniori sub 12 ani. In proba de sah clasic din openul seniorilor, Radu Tampea a obtinut 3,5 puncte din 7 partide, clasandu-se pe locul 3 intre juniorii sub 12 ani. Turneul de sah clasic al seniorilor a fost castigat de cel mai bine cotat jucator prezent la Corund, marele maestru international Attila Czebe (Ungaria) cu 6 puncte, urmat de George Scripcaru (Romania), Albert Bokros (Ungaria), Gergely Aczel (Ungaria), Dan Vasiesiu (Romania) si Daniel Carjan (Romania), toti cu 5,5 puncte.

De remarcat si evolutia buna a mezinilor delegatiei albaiuliene, Gheorghe Plesa si Razvan Burja-Udrea, ambii in varsta de 8 ani, care au participat la concursul de copii sub 12 ani. Aflati la debutul intr-o competitie internationala pentru copii legitimati, cei doi elevi din grupa de incepatori ai antrenorului Marius Ceteras au avut evolutii curajoase impotriva mult mai experimentatilor lor adversari, Gheorghe Plesa obtinand 3,5 puncte din 7 partide, iar Razvan Burja-Udrea 3 puncte. Turneul copiilor sub 12 ani a fost castigat de Armand Veress (CS Logic 64 Brasov), urmat de Darius Boeru si Dragos Boeru (ambii de la CSS Viitorul Cluj-Napoca)

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii