Rămâi conectat

Eveniment

Evenimente muzicale cu ocazia „Orei Pamantului”, Cantus Mundi la Alba Iulia, în 30 martie

Publicat

în

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie. În acest an, vom putea ajuta la economisirea energiei electrice pe 30 martie.

Pe 30 martie, Programul National Cantus Mundi organizeaza, la nivel national, evenimente muzicale cu ocazia „Orei Pamantului”, in intervalul orar 20:30 – 21:30. Peste 11.000 de copii si tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul international al World Wide Fund for Nature – „Daruieste naturii din energia ta!”. Sarbatorirea „Orei Pamantului” initiata de Cantus Mundi se va desfasura simultan in peste 80 de localitati din 33 de judete, unde copiii vor insufleti atmosfera prin cant coral, evenimente muzicale si veselie.

Hai să cântăm împreună pentru “Ora Pământului” în județul Alba! Pe 30 martie, te invităm să te alături sutelor de copii din corurile #CantusMundi și să cântăm împreună pentru „Ora Pământului”, la Alba Iulia, la Catedrala Reîntregirii

Anul acesta, Ora Pământului în România este pe 30 martie, între orele 20.30 și 21.30. Puteți participa simplu, fără să stați pe întuneric: stingeți luminile în încăperile unde nu se află nimeni, închideți calculatorul, monitorul, imprimanta, aparatura electrocasnică pe care puteți să nu o folosiți timp de o oră (robot de bucătărie, mixer, maşina de spălat, uscătorul de rufe, fierul de călcat, maşina de spălat vase, aspiratorul, plita de gătit, cuptorul cu microunde).

Ce poți face pentru protecția planetei

Specialiști de pe toată planeta sunt îngrijorați de schimbările climatice și spun că este una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului, oamenilor, economiilor.
Observaţiile indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării. Este foarte probabil ca, în mare parte, încălzirea să poată fi pusă pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activităţi umane.
Specialiștii au găsit și niște  metode simple, pe care orice om ar putea să le fgolosească și, astfel, să contribuim la protecția planetei.

Mai puține pungi din plastic

Mergi la cumpărături cu propria sacoşă și aruncă recipientele în coșuri separate, pentru a putea fi reciclate. Poți reutiliza ambalajele în gospodărie  în diverse scopuri: ghivece, abajururi creative, suporturi sau vase pentru stocarea mărunțișurilor. Cumpără atât cât mănânci. Risipim foarte multă mâncare: circa 50% din toată producția de hrană de la nivel global ajunge la coșul de gunoi.  Închide televizorul, computerul și alte echipamente electronice și electrocasnice când nu ai nevoie de ele și scoate-le din priză. Acestea folosesc între 10% și 60% energie chiar și atunci când sunt în stand-by. Foloseşte becuri economice sau cu LED și stinge luminile când nu ești în cameră. Cumpără aparate electrice și electrocasnice cu consum redus de energie.  Dacă vrei să îți cumperi o mașină de spălat nouă, o imprimantă, un telefon mobil sau orice alt obiect electric, alege modelul cu cel mai mic consum de energie pe care ți-l permiți.

Cum reciclezi hârtia și electrocasnicele

  • Caută programele de reciclare a electrocasnicelor derulate în anumite perioade de marile magazine de specialitate, acolo unde în schimbul aparatului vechi primești un anumit discount la aparatele noi.
  • Dă căldura mai încet iarna și ridică temperatura aerului condiţionat vara.
  • Spală rufele și vasele cu programele economice.
  • Pune rufele la uscat, în loc de a folosi uscătorul mașinii de spălat.
  • Izolează-ți casa și biroul. Clădirile pot pierde cantități enorme de energie, prin aerul cald care iese iarna și cel rece, vara.
  • Alege surse de energie verde, pune panouri solare.
  • Reciclează hârtia acasă şi la birou și printează numai dacă este absolut necesar.

Cum economisești apa

  • Știai că pentru o cană cu cafea se consumă 140l de apă pe parcursul întregului lanț de producție? Pentru 1 kg de carne de vacă se utilizează 10-20.000 l, pentru un tricou – 2.900 l, iar pentru o pereche de teniși – 8.000 l. Cu cât foloseşti mai puţină apă caldă, cu atât se consumă mai puţină energie pentru a încălzi apa, ceea ce reduce emisiile.
  • Închide robinetul când te speli pe dinți, când te săpunești sau când dai vasele cu detergent.
  • Repară robinetele care picură.
  • Fă duş în locul unei băi și redu durata duşului.
  • Instalează capete de duş care economisesc apa.
  • Reglează flotorul de la vasul wc la minim.
  • Colectează și folosește apa de ploaie.

Alege cea mai bună opțiune de transport

În loc să te urci în maşină în fiecare zi ca să rezolvi câte un lucru, nu ai putea să grupezi mai multe la un singur drum? Nu ai putea folosi transportul în comun, bicicleta sau chiar mersul pe jos în loc de mașină? În acest fel ai contribui la reducerea emisiilor de carbon, cea mai gravă problemă de mediu actuală. Nu ai putea să îţi înlocuieşti întâlnirile de business cu convorbiri telefonice sau cu video conferinţe?

Sursa: ora-pamantului.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Prima ediție a spectacolului „Sărbătoarea primăverii” la Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

La Alba Iulia, prima ediție a spectacolului „Sărbătoarea primăverii”

Perioada lunilor februarie – mai este, în fiecare an, una foarte încărcată pentru elevii înscriși la grupele din cadrul Centrului Județean de Excelență Alba.

Este perioada în care se desfășoară majoritatea concursurilor și olimpiadelor la care participă elevii, iar eforturile depuse de aceștia și de profesorii coordonatori se reflectă în fiecare an în rezultate foarte frumoase pe care care le obțin elevii. Ca urmare, în fiecare an, conducerea unității de învățământ încearcă să-i răsplătească pe elevi pentru rezultatele lor.

În acest an, pentru a reuși să strângă fondurile necesare pentru premierea elevilor, conducerea instituției a decis organizarea unui eveniment cultural, care va fi la prima ediție. Este vorba de spectacolul “Sărbătoarea primăverii”, care va avea loc în data de 10 mai, de la ora 18, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Organizator, alături de Centrul Județean de Excelență Alba, este și Asociația E.Club Rotary Arieșeni Alpin.

Mai multe detalii despre eveniment a oferit directorul Centrului Județean de Excelență Alba, prof. Adrian Simion: „Începând cu anul școlar trecut ne-am propus ca să-i premiem pe elevii cu rezultate remarcabile la olimpiade și concursuri. Suntem în luna aprilie și deja elevii noștri au reușit să obțină 84 de premii I, 41 de premii II, 40 de premii III, 64 de mențiuni, 9 premii special și o medalie de aur, pe lângă peste 130 de diplome de participare, la concursurile și olimpiadele la care au participat până acum în acest an școlar, de la etapele județene până la faze cu participare internațională. Și sigur vor mai fi și alte premii, întrucât urmează faza națională la diverse olimpiade, dar și alte concursuri la care vor mai participa elevi de-ai noștri. Iar acest fapt ne bucură, dar ne și obligă să facem tot ce putem pentru a răsplăti munca acestor copii.

Iată de ce, alături de un grup de părinți inimoși și cu sprijinul Asociației E.Club Rotary Arieșeni Alpin am decis să facem acest spectacol, «Sărbătoarea primăverii», urmând ca toate sumele strânse să fie folosite pentru premierea elevilor. În cadrul spectacolului vor fi mai multe părți: «Fascinația muzicii» – momente de muzică instrumentală, corală și populară, susținute de elevi de la Liceul de Arte «Regina Maria» Alba Iulia; «Teatru pentru suflet» – moment artistic susținut de elevi de la Școala Gimnazială «Mihai Eminescu» Alba Iulia; «Frumusețea tradiției» – moment artistic susținut de grupul vocal tradițional al Palatului Copiilor Alba Iulia. De asemenea, se va realiza o licitație pentru achiziția de tablouri și o tombolă cu premii, inclusiv biciclete. Ne dorim să fie sala plină, mai ales că atât elevii noștri, cât și cei care vor veni în spectacol de la celelalte unități de învățământ, se pregătesc intens pentru a o oferi publicului momente de neuitat. Așa că vă așteptăm la «Sărbătoarea primăverii»!”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu și Costel Pătrășcan la Târgul de cArte Alba Transilvana

Publicat

în

La Târgul de cArte Alba Transilvana, Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu și Costel Pătrășcan

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din județul Alba este Târgul de cArte Alba Transilvana, care anul acesta își va deschide porțile în data de 10 mai 2024, începând cu ora 10:30.

Pe toată perioada desfășurării târgului, respectiv în perioada 10-12 mai 2024, organizatorii au pregătit pentru iubitorii de carte numeroase surprize din zona culturii scrise și nu numai.

Dacă prima zi de târg va fi încheiată cu o conferință susținută de Ana Blandiana și cu concertul trupei Bere Gratis, în cea de-a doua zi, 11 mai 2024, începând cu ora 10.00 vor avea loc în cadrul evenimentelor pentru copii atelierul de parenting BebeBiblioteca, concertul Școlii de Folk și atelierul de teatru de la Palatul Copiilor din Alba Iulia, Teatru și carte cu trupa Skepsis, ateliere de desen și facepainting și lansarea cărților pentru copii „Filip descoperă lumea” și „Comoara de pe strada bucuriei”. Dacă evenimentele pentru copii au loc pe tot parcursul zilei, la ora 14.00 vor începe lansările de carte ale editurilor Tritonic, Ecou Transilvan, Ars Longa și Humanitas. Pasionat de călătorii și fotografie, Liviu Stănescu va prezenta la Alba Iulia cartea sa de călătorie „Am fost la capătul lumii”, urmat la ora 17.30 de Costel Pătrășcanu cu cartea „Una pe noapte”. Cea de-a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana se va încheia cu conferința „Eminescu – un personaj al lui Caragiale”  și o întâlnire cu cititorii a cunoscutului jurnalist Cristian Tudor Popescu. Seara se va încheia cu un concert susținut de cunoscutul muzician Florin Chilian.

Târgul de cArte Alba Transilvana este un proiect organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, având ca parteneri Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din Alba Iulia, grupul Skepsis și alte unități de învățământ și de cultură din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis, în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana, de la Alba Iulia

Publicat

în

În prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana, de la Alba Iulia, Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis

În perioada 10-12 mai, pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, va avea loc ediţia a XV-a a Târgului de cArte Alba Transilvana, un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Edituri din întreaga ţară, instituţii de cultură și învățământ, asociații culturale și autori individuali îşi prezintă oferta de carte, publicul având cu acest prilej oportunitatea de a afla cele mai noi apariții editoriale, de a se întâlni cu scriitori de seamă și de a participa la evenimente artistice sau la activități interactive pentru adulți și copii.

Organizatorii ediției din acest an a Târgului de cArte Alba Transilvana, vă propun, pentru data de 10 mai 2024 participarea la deschiderea oficială ce va avea loc la ora 10:30, în sunetul alămurilor de la Fanfara Alba Iulia Brass & Drums, alături de care vor evolua majoretele de la Arieșul Ritmic din Câmpeni. Vor urma lansările de carte susținute de Uniunea Scriitorilor din România (Răzvan Voncu, Hanna Bota și Ioan Hădărig), prezentarea publicațiilor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba (Discobolul, Verbum, Viața Bibliotecii, Metodica și Povești de noapte bună) și un moment special dedicat Anului Bicentenar Avram Iancu, cu prezentarea unor valoroase lucrări ale editurilor Școala Ardeleană și Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca. Vor prezenta lansările de carte Răzvan Voncu, Hanna Bota, Ioan Hădărig, Georgeta Orian, Constantin Inel, Ilie Rad, Ada Blendea, Zenovie Cârlugea, Daniela Floroian și Luiza Pop.

Începând cu ora 14:00 vom pătrunde în lumea copilăriei, unde din oră în oră, cei prezenți vor putea participa la lansarea cărții pentru copii „O călătorie de (re)cunoaștere, autor Laura Iviniș, la atelierul de olărit al Centrului de Cultură „Augustin Bena” și la atelierul de teatru „Laborator de C′ArteTeatru”  susținut de lector universitar doctor Cătălina Mihăilă de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Pe tot parcursul zilei, cei mici sunt așteptați la ateliere de desen, atelierul de robotică al elevilor de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia (ora 15:00-16:00), simultanul de șah susținut de maestrul David Cordea de la Clubul Sportiv Municipal „Unirea” din Alba Iulia (ora 13:00-16:00) și ateliere de pictură pe față (face painting) susținute de elevii de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana se va încheia cu prezentarea publicațiilor: Astra. Literatură, arte și idei, Astra. Zborul la Brașov între începuturi și prezent și Jacques Hérold în ediții bibliofile și conferința „Dar și roboții se tem pentru viitorul lor”, prezentate de Daniel Nazare, director al Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov, conferința „Poate poezia salva lumea?” susținută de scriitoarea Ana Blandiana și concertul celebrei trupe Bere Gratis.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba