Rămâi conectat

Sănătate

Duminică, 15 octombrie, la Blaj – prima ediţie a „Crosului Speranţei”! Eveniment caritabil sub sloganul „Alerg pentru persoanele cu Sindrom Down”

Publicat

în

Duminică, 15 octombrie 2017, la Blaj va avea loc prima ediţie a „Crosului Speranţei”, un eveniment caritabil, care vizează promovarea stilului de viaţă echilibrat, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor din Blaj şi din împrejurimi. Sub genericul „Alerg pentru persoanele cu Sindrom Down”, „Crosul Speranţei” Blaj îşi propune să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, în mod special al copiilor şi tinerilor cu sindromul Down din zona Blaj. Crosul Speranţei” Blaj este organizat de Asociaţia Culturală „Izvoarele” Blaj şi de Primăria Municipiului Blaj.

Organizatorii doresc să reunească la start toate categoriile de vârstă, astfel încât întreaga comunitate să fie prezentă la o acţiune ce urmăreşte şi implicarea civică. În acest sens, există categorii de concurs pentru întreaga familie, de la cele pe distanţe mici, rezervate copiilor, până la cele pe distanţe lungi, pentru adulţi. Startul curselor este programat în Parcul Avram Iancu, duminică, 15 octombrie, începând cu ora 11.00.

Taxa de participare este de 10 lei (copii) şi 20 lei (adulţi), iar înscrierile se pot face la sediul Serviciului de Ajutor Maltez Filiala Blaj, din Bulevardul Republicii, nr. 57, de luni până vineri, între orele 16.00-20.00, sâmbăta între orele 09.00-12.00 şi online pe site-ul evenimentului, crosulsperanteiblaj.wordpress.com. Ultima zi de înscrieri este joi, 12 octombrie, kiturile de concurs putând fi ridicate şi după această dată.

Evenimentul se va desfăşura, în mare parte, în Parcul Avram Iancu din Municipiul Blaj, de unde se va da startul tuturor curselor şi unde va avea loc şi finalul acestora. 

Prima cursă, cea pentru avansaţi, de 10 km va avea startul la ora 11.00, pe traseul Parcul Avram Iancu – Stadionul CSŞ Blaj – Pădurea Cărbunari – Câmpia Libertăţii – Bulevardul Republicii – Parcul Avram Iancu. A doua cursă, hobby, de 2,5 km, va primi startul la ora 11.15, tot din Parcul Avram Iancu şi se continuă pe Stadionul CSŞ Blaj – Piaţa 1848 – Bulevardul Republicii – Parcul Avram Iancu. 

Cursele copiilor se vor desfăşura în interiorul Parcului Avram Iancu şi pe Stadionul CSŞ Blaj, între orele 14.15 – 15.00 şi vor fi împărţite pe categorii de vârstă după cum urmează: 7 ani şi mai mici – 350 metri; 8 – 10 ani – 700 metri; 11 – 13 ani – 1 km; 14 – 15 ani – 2 km ; 16 – 19 ani – 2 km. Persoanele cu dizabilităţi vor alerga la proba de 350 metri.

Festivitatea de premiere va avea loc la ora 16.00, în Parcul Avram Iancu, în zona foişorului.

„Totul a pornit de la dorinţa noastră de a dezvolta un proiect, care să contribuie la promovarea stilului de viaţă echilibrat, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor din oraşul în care locuim. Mai mult decât oricând, copiii şi în mod special persoanele cu dizabilităţi au nevoie de mişcare pentru o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă. Totodată încercăm să promovăm diversitatea, atitudinea pozitivă, talentul individual, deschiderea către nou şi cunoaştere, socializarea, voluntariatul, respectul de sine şi al altora, dorinţa de autodepăşire. Scopul principal al acestui eveniment este acela ca tinerii şi adulţii să conştientizeze că activitatea sportivă este o parte indispensabilă a vieţii noastre. Fiind o acţiune caritabilă, care îşi propune să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, în mod special al copiilor şi tinerilor cu sindromul Down, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului de Ajutor Maltez, Filiala Blaj, sperăm să sădim în sufletul şi mintea oamenilor acea dorinţă firească de a oferi ajutor necondiţionat celor aflaţi în nevoi”, transmite Echipa „Crosul Speranţei” Blaj.

Bugetul manifestării se realizează din donaţii, taxe de concurs şi sponsorizări. 

Donaţiile vor fi virate Serviciului de Ajutor Maltez – Filiala Blaj, Str. B-dul Republicii, nr. 57, în contul RO55RNCB0007131182110001,CUI 7016241, deschis la BCR Blaj. Sponsorizările vor fi virate Asociatiei Culturale „Izvoarele” Blaj, str. Avram Iancu, bl.9, ap.20, mun. Blaj, în contul RO54BTRLRONCRT0338376201, CUI 35763048, deschis la Banca Transilvania Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

La Spitalul Municipal Blaj, șase medici noi

În ultimele două săptămâni au fost organizate concursuri pentru ocuparea a șase posturi de medici la Spitalul Municipal Blaj.
În urma rezultatelor, la unitatea noastră spitalicească își vor începe activitatea un medic specialist ATI, un medic specialist chirurgie generală, doi medici specialiști psihiatrie, un medic specialist epidemiologie și un medic specialist pediatrie.
Cu cei șase medici noi, Spitalul Municipal Blaj a ajuns la 74 de medici sub contract, cel mai mare număr de medici pe care l-a avut vreodată: 47 de medici primari și specialiști, 10 medici rezidenți, 10 medici de gărzi, din afara unității, și șapte medici cu contracte de prestări servicii.
În perioada următoare vor fi organizate concursuri pentru ocuparea următoarelor posturi: un medic diabetolog și doi medici pediatri.
„Odată cu ocuparea acestor posturi, va exista o structură medicală pe măsura dotărilor spitalului și a necesităților privind serviciile medicale din zona Blajului.  Pe lângă investițiile în infrastructura de sănătate, investim și în atragerea de medici specialiști și personal medical, pentru un act medical de cea mai înaltă calitate. De asemenea, vrem să consolidăm Spitalul Municipal Blaj, astfel încât, după preconizata reformă în sănătate, Blajul să beneficieze de unul dintre cele mai bune spitale din țară, cu servicii medicale complexe, iar locuitorii din zonă să fie nevoiți doar în cazuri excepționale să apeleze la spitalele mari din alte orașe”, a precizat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba