Din cauza cauza lipsei vaccinului hexavalent, peste 1.500 de copii din Alba nu au fost imunizaţi

Adăugat la Știri

vaccin-bebelusiPeste 1.500 de copii, cu vârste de până la un an, din judeţul Alba au rămas neimunizaţi din cauza lipsei vaccinului hexavalent. Autorităţile speră ca în această lună să primească dozele de vaccin necesare, care vor ajunge apoi la medicii de familie.

Vaccinul hexavalent oferă protecţie împo­triva a şase boli periculoase, printre care şi difterie, tetanos, tuse convulsivă sau poliomielită. Ministerul Sănătăţii a semnat un contract de 42 de miliarde de lei cu Unifarm, pentru achiziţia a peste 200 de mii de doze de vaccin hexavalent. Însă, mai multe cabinete de medicină de familie din ţară nu dispun de aceste vaccinuri.

Citește și Epidemie de rujeolă în România din cauza nevaccinării: 675 de cazuri, în țară, 3 cazuri și în județul Alba, în primele 8 luni

Potrivit ministerului al doilea lot cu aproape 150 de mii de doze va ajunge peste o lună în România. Asta înseamnă o altă întârziere în graficul de imunizare al bebeluşilor şi, de asemenea, o creştere a riscului epidemiologic. Pentru a evita o astfel de situaţie Agenţia Naţională a Medicamentului a autorizat aprovizionarea stocurilor prin introducerea unor doze de hexavalent destinate pieţei din Kazahstan. România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă: 9 decese la fiecare o mie de copii, aproape dublu faţă de media europeană, arată un raport UE.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii