Rămâi conectat

Știri

Din 12 noiembrie, Dosarul electronic de Sănătate va deveni obligatoriu

Publicat

în

Din 12 noiembrie, Dosarul electronic de Sănătate (DES) – o altă componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) – va deveni obligatoriu. Spre deosebire de card, însă, DES trebuie utilizat de toţi medicii, indiferent că au sau nu contract cu Casele de asigurări de sănătate.

DES este folosit şi în prezent de o parte dintre medici, dar până acum nu a fost obligatoriu. Regulile detaliate referitoare la accesarea dosarului electronic al pacientului şi datele medicale incluse în acesta au fost stabilite prin Ordinul comun nr. 1123/849/2016, publicat în Monitorul Oficial 806/13 octombrie 2016,  şi se vor aplica de luna viitoare, mai exact de pe 12 noiembrie.
Orice pacient îşi va putea accesa propriul dosar electronic de sănătate cu ajutorul portalului DES (www.des-cnas.ro). Potrivit ordinului, „accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic de sănătate sau al persoanei pe care o reprezintă legal se realizează numai prin intermediul portalului DES şi numai după autentificare”. Autentificarea în portalul DES va fi posibilă numai după ce un medic va genera o matrice de securitate şi după ce pacientul va stabili o parolă de acces. Apoi, autentificarea pacientului în portal se face fie prin folosirea cardului naţional de sănătate şi a codului PIN asociat, fie prin folosirea codului de asigurat de pe cardul de sănătate (CID) sau a codului numeric personal (CNP).
Odată ce un pacient intră efectiv în dosarul său electronic, acesta va căpăta acces la informaţiile medicale proprii. Totodată, pacientul va putea să adauge informaţii medicale în modulul „Antecedente declarate de pacient”, dar şi să acorde sau să retragă dreptul de acces al medicilor la DES.
Pentru a primi matricea, pacienţii vor merge cu buletinul la medici şi o vor cere. Ea se va elibera în format imprimat de hârtie A4, imediat după imprimare.
După primirea matricei, pacienţii vor avea la dispoziţie trei zile calendaristice pentru a-şi stabili, cu ajutorul portalului DES, parola de acces, apoi vor putea genera alte matrice direct prin portal.

Citește și Dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse de alte persoane decât de beneficiari

Informaţiile pacienţilor din dosarul electronic vor fi organizate, potrivit Ordinului, în cinci mari module. „Sumarul de urgenţă” va cuprinde alergiile şi intoleranţele diagnosticate, protezele şi alte dispozitive medicale interne, transplanturile, procedurile medicale relevante pentru urgenţă, bolile cronice, bolile hematologice relevante pentru urgenţă, bolile transmisibile relevante pentru urgenţă, tratamentele curente şi internările recente etc. Va mai fi un „Istoric medical”, cu alergiile şi intoleranţele diagnosticate, bolile cronice diagnosticate, istoricul de boli/diagnostice (altele decât alergiile şi bolile cronice), intervenţiile şi procedurile efectuate, serviciile medicale, imunizările şi tratamentele medicamentoase acordate în cadrul unor studii clinice. În modulul „Antecedente declarate de pacient”, în care fiecare persoană va putea să introducă informaţii, vor exista antecedentele fiziologice, patologice, informaţiile despre mediul şi modul de viaţă, precum şi informaţiile despre consumul de alcool, tutun, cafeină sau droguri. Un alt modul va fi „Date personale”, în care vor fi cuprinse prenumele, numele, data naşterii, sexul, vârsta şi grupa sanguină. Modulul „Documente medicale” va cuprinde date şi informaţii medicale, din fişele de consultaţii ale medicilor din spital, dar şi prescripţii şi recomandări. Mai multe informaţii pot fi aflate şi de pe site-ul des-cnas.ro
Sursa: bzb.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba