Destinații de week-end : Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă

Adăugat la Știri
Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă a fost construit în secolul al XVII-lea în stilul renaşterii franceze. Situat la mijlocul distanţei dintre Târnăveni şi Blaj, pe malul Târnavei Mici, castelul a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor.
De la grădină, închisoare, cantină, carmangerie şi până la secţie de şampanizare. Construit după modelul castelului Chambord din Franţa, construcţia a suferit mai multe schimbări în timp, însă numele construcţiei vine de la cel căruia îi aparţinea domeniul la acea vreme, fratele principelui Transilvaniei, István (Ştefan) Bethlen. Castelul are un plan tipic renascentist, constând într-un volum compact, rectangular, fără curte interioară, cu 5 turnuri acoperite. Dintre ele, patru sunt circulare și amplasate la colțuri, și prezintă la partea superioară guri de păcură. Al cincilea turn, alipit uneia din fațadele secundare, are formă octogonală și adăpostește o scară secundară din lemn, frumos conservată astăzi.

Bijuteria arhitecturala construita in anul 1560 dupa modelul unui castel de pe vestita Vale a Loirei, din Franta, imbina perfect cultura vinului si rafinamentul acelor vremuri. Grupuri de turisti din toata lumea ajung sa-i descopere secretele si sa deguste vinurile de o savoare deosebita. Castelul Bethlen-Haller construit in stil renascentist francez are o istorie zbuciumata: de-a lungul unei jumatati de veac a fost donat, pierdut la carti, mostenit, nationalizat, iar acum este in proprietate privata. O scara interioara construita din lemn a fost conservata ca in secolul al XVI – lea cand a fost construit edificiul. Pe pereti poate fi admirata o colectie impresionanta de ceasuri. Un alt element adăugat de Miklós Bethlen este blazonul de alianță al familiilor Bethlen de Bethlen și Csáky de Körösszegh et Adorján (soţia sa, Katalin, provenind din această familie), prima având ca însemn heraldic un șarpe, iar cea din urmă un cap tăiat de tătar. Blazonul era amplasat pe faţada principală a porții de acces în ansamblu, aşa cum se poate vedea în imaginile de arhivă.

Citește și Cele mai căutate castele din Transilvania: Unul dintre ele se află în Alba

Turistii care viziteaza castelul sunt invitati la degustari de vinuri din zona Jidveiului. De regula, celebrele vinuri albe cu pedigree. Mai multi turisti straini si romani au ajuns la castel cu dorinta sa descopere atat istoria, cat si savoarea vinurilor obtinute din podgoriile de pe Valea Tarnavei.

Castelul nu este deschis vizitatorilor, dar se pot face degustări pentru grupuri organizate. Pentru cei care doresc să ajungă la Cetatea de Baltă pentru a vedea acest castel trebuie precizat faptul că această localitate este situată pe drumul judeţean DJ 107, la 15 km de Târnăveni şi 21 km de Blaj.

Sursa:stirileprotv.ro si monumenteuitate.org

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii