Deputatul Florin Roman, la Unirea FM : Dacă până în 20 aprilie nu va fi semnat contractul între Ministerul Culturii și artistul Buculei, nu vom avea Monumentul Unirii la Alba Iulia

Adăugat la Știri

Vizita ministrului culturii la Alba Iulia a fost o vizită promițătoare, dacă vorbim de proiectele din Anul Centenarului, respectiv Monumentul Unirii. Marea problemă care mai stă în realizarea monumentului de la Aba Iulia ține de înțelegerea dintre Ministerul Culturii, artistul Buculei și familia acestuia, a declarat la Unirea FM deputatul Florin Roman.

Acesta a precizat că artistul Buculei a dat de mai multe ori asigurări că ar fi dispus chiar să renunțe la o parte din drepturile de autor. Vorbim de o sumă de 700 de mii de euro, spune deputatul de Alba, însă familia artistului Buculei negociază ca această sumă să fie mai mare. Deputatul de Alba, Florin Roman, a mai declarat la Unirea FM că dacă până în 20 aprilie Ministerul Culturii reușește să semneze contractul cu Buculei, în condițiile în care  nu sunt probleme de legalitate sau finanțare, monumentul de la Alba Iulia ar putea fi realizat . Lucrările ar dura, potrivit deputatului de Alba, circa 4 luni și jumătate, maxim 5 luni.

Deputatul de Alba, Florin Roman: ”Acum se joacă totul sau nimic, de asta și aceste discuții mai serioase. Vorbeam la telefon cu  ministrul culturii Ivașcu, care îmi spunea că a avut din nou discuții cu artistul Buculei, că dânsul ar fi la Alba Iulia și că după revenirea de la Alba Iulia va avea o nouă întâlnire cu cei de la Ministerul Culturii și se speră în semnarea contratului. Dacă această semnătură se va pune de artistul Buculei și minister, atunci vom avea timpul optim ca până la 1 decembrie să avem  ridicat acest Monumentul al Unirii, la Alba Iulia. Am ascultat cu mare atenție pe cei care se ocupă de partea tehnică și care au dat asigurări că dacă până în 20 aprilie acest contract va fi semnat există timpul fizic real, undeva la 4 luni și jumătate, maxim 5 luni de zile, ca acest monument să fie ridicat.”

Construcția va fi amplasată în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 de metri. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii