Deputat Florin Roman, președintele Comisiei de Administrație Publică: PNL solicită ca impozitul pe toate veniturile să rămână la nivel local

Adăugat la Politică

Având in vedere faptul că mai sunt puține zile până la începerea discuțiilor de noul proiect al bugetului de stat, PNL solicită guvernului PSD să susțină propunerea noastră, ca toate veniturile, nu doar cele din impozitele pe salarii, să rămână la nivel local.

Propunerea pe care o face PNL este ca și impozitul din venituri din pensii, chirii, concesiuni etc sa rămână la nivel local, mai ales ca așa zisa reforma fiscală inițiata de PSDragnea a însemnat furtul a 10 miliarde de lei din
bugetele locale. Clujul, din banii furați de guvern, ar fi putut de exemplu sa finanțeze construcția unei Sali polivalente. Județul Alba ar fi putut finanța construcția a cel puțin 30 de km de drum judetean. Iar exemplele pot continua la infinit.

In calitate de președinte al Comisiei de Administrație Publica solicit guvernului sa nu mai trateze primăriile și consiliile județene ca “Cenușăresele” administrației publice și sa asigure transferurile din bugetul de stat a impozitului din venit și al cotelor defalcate din TVA, la nivelul anului 2018, cel puțin egal cu cel de anul trecut. A fost o promisiune făcută de toți liderii PSD la intalnire cu asociațiile primarilor și ale consiliilor județene.

Următoarea rectificare bugetară, tardiva de altfel, trebuie sa repare aceste inechități. Furtul acestor bani înseamnă mai putine investiții in municipii, orase, comune și județe. Dar și lipsa fondurilor de co-finanțare pentru proiecte europene atrase de primarii și CJ.

PNL mai solicita PSD acceptarea modificării cotelor defalcate din TVA la care nu s-a mai umblat, decât in jos, de ani buni, in timp ce administrațiile publice locale au fost obligate sa preia noi atribuții și responsabilități, fără ca sa fie descentralizate și sursele de finanțare.

Noi nu vom vota un buget care taie bani de la investiții, pentru ca sa fie duși in consum. Guvernul PSD trebuie sa înceteze sa mai trateze administrația publica ca și o “Cenușăreasa”! Am inițiat acel amendament la Codul Administrativ prin care redevența din exploatări de suprafața, rămâne in proporție de 80 % la nivel local, împărțită in mod egal între primărie și CJ.

Înainte, redevența pleca in proporție de 100 % la București, iar noi rămâneam cu pagubele. Îmi doresc enorm ca acest amendament sa fie declarat constituțional pentru ca ar fi o gura imensa de oxigen pentru finanțarea investițiilor la nivel local. Județul Alba ar putea încasa din redevența peste 250 de miliarde de lei vechi, adică
ar putea dubla numărul kilometrilor de drum judetean ce pot fi asfaltați.

Deputat PNL de Alba Florin Roman, președintele Comisiei de Administrație Publică

Comentarii