Social-Economic
De la 1 mai, producătorii vor trebui să aibă un atestat de producător pentru a-şi putea vinde marfa în pieţe
De la 1 mai, producătorii vor trebui să aibă un atestat de producător pentru a-şi putea vinde marfa în pieţele agroalimentare. Află de pe www.radiounirea.ro ce informații va conține documentul, cine îl va elibera și cât va fi valabil.
De la 1 Mai, românii care cumpără din pieţele agroalimentare pot afla exact de unde provin legumele şi fructele cumpărate, dar şi informaţii despre fermier. De atunci producătorii vor fi obligaţi să deţină un atestat de producător.Începând cu 1 mai 2015, producătorii agricoli vor trebui să deţină un aşa-numit atestat de producător pentru a-şi putea vinde marfa în pieţele agroaliementare. Documentul, care înlocuieşte certificatul de producător, conţine informaţii detaliate atât despre cel care produce cât şi despre exploataţia acestuia.Concret, potrivit Legii pieţelor (Legea 145/2014) care a intrat în vigoare în luna octombrie a anului trecut, atestatul conţine informaţii precum numele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deţine şi pe care le-a înregistrat în registrul agricol.Actul, eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, este valabil un singur an şi trebuie ştampilat şi semnat semestrial de primarul comunei sau oraşului pe teritoriul căruia are ţăranul exploataţia. Actul se poate acorda cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură
Cu carnetul de comercializare în pieţe şi târguri
Totodată, fie că vând în pieţe sau în târguri, la bucată sau engros, producătorii agricoli persoane fizice cu atestat de producător mai trebuie să deţină şi un carnet de comercializare. Acesta se eliberează la cerere tot de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele vândute.Carnetul este unul cu elemente de siguranţă speciale, tipărit exclusiv de către Imprimeria Naţională şi alcătuit din trei file. Fila conşine, de fapt, trei foi semitransparente pe care se imprimă, ca la indigo, scrisul producătorului Prima filă, care rămâne nedetaşabilă la carnet, include datele privind identitatea producătorului agricol, informaţii privind suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii precum şi producţiile estimate a fi destinate comercializării, este semnată de primar şi rămâne nedetaşabilă la carnet. În ceea ce priveşte foile semitransparente, acestea se împart cumpărătorului, căruia îi revine prima filă, vânzătorului, iar cea de-a treia rămîne în carnet pentru a fi restituite, cu tot cu acesta, primăriei care l-a emis.
De la Lege la faptă este cale lungă
Agricultorii susţin însă că nu în toate judeţele s-au tipărit certificatele de producător, lucru confirmat, de altfel, şi de către Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Activitatea noastră nu este blocată, dar lucrurile se tergiversează” a declarat pentru ECONOMICA.NET Elena Patriche, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Galaţi. Potrivit acesteia, la elaborarea Legii Pieţelor nu s-a luat în considerare şi părerea micilor fermieri, cei care, în mod teoretic, sunt beneficiarii acestui act normativ. „Legea nu este de comun acord cu cei direct implicaţi. Nu am fost consultaţi”, a spus aceasta. De aceeaşi părere este şi Mircea Croitoru, Director Executiv Asociaţia legume Fructe Matca. „Este o lege făcută pe genunchi, fără consultarea fermierilor. Noi nu avem timp să umblăm după toate aceste certificate şi nu înţeleg de ce, dacă ai atestat de producător îţi mai trebuie şi certificat. Ce facem, spre exemplu, cu bătrânii care vor şi ei să îşi vândă surplusul în piaţă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Croitoru.
Pieţele ar trebui să aibă 40% spaţiu pentru ţăranii români
Potrivit Legii pieţelor, „în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare”. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente”, se mai arată în lege. În realitate însă, în aproape nicio piaţă din România nu se întâmplă acest lucru, unul dintre motive fiind acela că producătorii nu aua marfă suficientă. ” Noi nu putem asigura marfă pentru 40% din suprafaţa pieţei. Pur şi simplu nu există atâtea produse, mai ales că ţăranii nu vin în fiecare zi.”, mai spune Patriche potrivit căreia „şi producătorii au carenţele lor”. ” Agricultorii români nu înţeleg că trebuie să fim organizaţi şi asociaţi. Ei sunt de acord să se asocieze numai dacă este vorba să li se dea bani, dar nu vor să devină şi membri activi ( în sensul de a plăti cotizaţii şi na merge la întruniri n.red). Pe de altă parte însă, îi înţeleg şi pe ei. Federaţiile mari cer sume foarte mari membrilor lor. Ni s-a cerut şi 12.000 de lei pe an, ceea ce este foarte mult pentru noi”, a mai explicat aceasta. Oficialul Asociaţiei din Matca spune, de asemenea, că noua lege îi descurajează pe agricultori să mai producă, favorizându-i, în schimb, pe importatori. „Aceasta este o lege care ne distruge, ne descurajează să mai producem. În schimb, încurajează importurile”, spune fermierul.
Cum îi recunoaştem pe producătorii români în pieţe
Măsura de a aloca 40% din suprafaţa unei pieţe producătorilor locali ar fi trebuit să îi ajute pe agricultori să îşi vândă mai bine marfa, oferindu-le o identitate vizuală distinctă. În realitate, în lipsa unor prevederi clare, producătorii şi administratorii pieţelor se organizează cum pot. „Cei din organizaţia noastră folosesc nişte ecusoae şi nişte etichete pe care scriu că fac parte din Asociaţoa noastră, numele producătorului şi satul de unde sunt produsele. Acum, după introducerea acestei legi, o să negociem cu administratorii pieţelor alte metode de identificare”, mai spune Elena Patriche
Sursa:.economica.net
Social-Economic
Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba
Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba
Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.
Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.
Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică. Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.
În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.
Social-Economic
Cadouri de Paști pentru veteranii de război din Alba
Pentru veteranii de război din Alba, cadouri de Paști
Ca în fiecare an de la înființare, Sucursala Alba a Asociației Militarilor Veterani și Veterani cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condusă de locotenent-colonelul în rezervă Daniel Albu, a făcut un gest creștinesc, vizitându-i pe doi dintre foștii luptători pe front din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi cadouri cu prilejul apropiatelor sărbători pascale.
Astfel, prin grija secretarului sucursalei, plutonierul adjutant în rezervă Cristian Zbutea, au fost achiziționate alimente de bază (ulei, zahăr, făină), dulciuri, vin, brânzeturi, fructe și alte produse alimentare. Zilele trecute locotenenet-colonelul în rezervă Cătălin Fara și subofițerii Ioan Hațegan, Lucian Pavelescu, Ioan Mihu și Sorin Andreș s-au deplasat la locuințele veteranilor de război Gheorghe Tamaș, de 101 ani, din Daia Română, și Neculai Vrabie, de 99 de ani, din Alba Iulia, pentru a le înmâna pungile cu cadouri de Paști.
Alături de cadourile consistente dăruite, veteranii din teatrele de operații le-au transmis celor doi eroi de război multă sănătate și viață lungă, precum și tradiționala urare „Paște fericit!”, alături de cei dragi!
Societate
Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea
Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni
-
Știriacum 4 zile
Mesaje, urări şi felicitări pe care să le transmiţi de SFÂNTUL GHEORGHE 2024
-
Politicăacum o săptămână
Revoluția de la 1848 din Transilvania: Pe 18 aprilie, la Blaj avea loc prima adunare a românilor din Transilvania
-
Divertismentacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Mănăstirea din Pătrângeni, locul care oferă liniște, rânduială, frumusețe
-
Știriacum 6 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Liliacul, cel mai frumos şi parfumat arbust ornamental de primăvară, folosit și în scopuri medicinale
-
Sfatul mediculuiacum 2 săptămâni
Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura
-
Știriacum 2 săptămâni
Destinație de week-end: Cheile Râmețului, bogăția naturală din Munții Trascăului