Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de ordin prin care revizuiește normele metodologice privind întocmirea și utilizarea registrelor și formularelor comune privind activitatea financiară și contabilă.

Acestea sunt reglementate, în prezent, prin Ordinul ministrului economiei și finanțelor nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Noul proiect de act normativ urmărește actualizarea și simplificarea normelor de întocmire și utilizare a acestor documente, după cum se precizează în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Printre cele mai importante modificări se află eliminarea registrului jurnal de încasări și plăți și a altor formulare financiar-contabile, ca de exemplu: procesul-verbal de plăți, fișa de cont analitic pentru cheltuieli de producție sau fișa de cont analitic pentru cheltuieli.

Registrul de încasări și plăți, obligatoriu acum la contabilitatea în partidă simplă

Registrul jurnal de încasări și plăți (cod 14-1-1/b) este un document reglementat în prezent de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă. Mai exact, acesta este completat de persoanele fizice care desfășoară activități independente și care conduc contabilitatea în partidă simplă.

Încasările din Registrul-jurnal de încasări și plăți cuprind:

  • sumele încasate din desfășurarea activității;
  • aporturile în numerar și prin conturi bancare făcute la începerea activității ori în cursul desfășurării acesteia;
  • sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte împrumuturi;
  • sumele primite ca despăgubiri;
  • sumele primite sub forma de sponsorizări, mecenat sau donații;
  • sumele primite reprezentând forme de sprijin cu destinație specială din fonduri externe nerambursabile (subvenții);
  • alte sume iîcasate (de exemplu restituiri de impozite, taxe și penalități).

În ceea ce privește plățile, acestea cuprind:

  • plățile efectuate în cadrul activității desfășurate în scopul realizării de venituri;
  • sumele reprezentând restituirea aporturilor în numerar și prin conturi bancare;
  • sumele reprezentând rambursarea de credite bancare sau de alte împrumuturi;
  • alte plăți efectuate (de exemplu penalități, amenzi plătite).

Sumele înregistrate în Registrul-jurnal de încasări şi plăţi se totalizează lunar. În condiţiile conducerii evidenţei contabile în partidă simplă cu ajutorul tehnicii de calcul, fiecare operaţiune economico- financiară se înregistrează în ordine cronologică, în funcţie de data efectuării operaţiunii de încasare/plată.

Registrul-jurnal de încasări şi plăţi se editează anual sau la cererea organului de control. El se arhivează împreună cu documentele justificative care au stat la baza întocmirii sale.

Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al Registrului- jurnal de încasări şi plăţi este următorul:

  • data efectuării operaţiunii de încasare/plată;
  • denumirea şi numărul documentului justificativ care stă la baza înregistrării operaţiunii;
  • explicaţii privind natura operaţiunii;
  • suma încasată în numerar sau prin bancă, ce rezultă din fiecare document justificativ;
  • suma plătită în numerar sau prin bancă, ce rezultă din fiecare document justificativ.

Ce alte formulare sunt eliminate?

Proiectul de ordin lansat recent mai prevede totodată și eliminarea din Nomenclatorul documentelor financiar-contabile a acelor formulare care se pot întocmi de către entități numai în funcție de necesități și conform procedurilor stabilite (proces-verbal de plăți, fișă de cont analitic pentru cheltuieli de producție, fișă de cont analitic pentru cheltuieli etc.).

Procesul-verbal de plăți este un document justificativ pentru sumele predate de casierul unității mandatarului plătitor, în vederea efectuării plăților. În același timp, cu ajutorul său sunt justificate sumele primite de mandatarul plătitor, dar se și înregistreaza în contabilitate salariile și alte drepturi neachitate.

Acesta se întocmește într-un singur exemplar și se reține la casieria unității ori de câte ori se fac plăți prin casierii plătitori. Conținutul minimal obligatoriu de informații al formularului este următorul:

  • Denumirea unității,
  • Denumirea și data (ziua, luna, anul) întocmirii formularului,
  • Numele și prenumele casierului și ale mandatarului formularului,
  • Suma predată/primită (în cifre și litere), cu menționarea actelor de plăți,
  • Semnătura casierului și a mandatarului plătitor pentru suma predată/primită, precum și pentru suma primită/restituită.

Un alt formular care va dispărea din nomenclatorul documentelor financiar-contabile este fișa de cont analitic pentru cheltuieli. Aceasta este un document de înregistrare în contabilitatea de gestiune a cheltuielilor comune ale secției, a cheltuielilor „generale de administrație, pe secții și feluri de cheltuieli, după natura lor”, conform prevederilor art. 96 și 97 din Regulamentul privind aplicarea Legii contabilității, a cheltuielilor de desfacere, a cheltuielilor de circulație (cheltuieli de desfacere a produselor la export) sau a cheltuielilor cu activitatea de „service” în perioada de garanție.

Fișa de cont analitic pentru cheltuieli se întocmește într-un exemplar, separat pentru fiecare cont sintetic de cheltuieli, și se completează pe baza documentelor justificative referitoare la operațiile intervenite. La sfârșitul fiecărei luni, se totalizează rulajele, în vederea întocmirii balanței analitice de verificare a operațiilor înregistrate în contabilitatea de gestiune. Această fișă se arhivează la compartiment financiar-contabil; ea nu circulă, fiind un document de înregistrare contabilă.

Sursa avocatnet.ro