Rămâi conectat

Știri

Cum îţi poţi asigura bicicleta împotriva furtului!

Publicat

în

În fiecare zi, când îţi laşi bicicleta în faţa blocului, te gândeşti cu groază că s-ar putea să rămâi fără ea? Află de pe radiounirea.ro că ai posibilitatea de a cumpăra o asigurare care să acopere riscul de furt.

Asigurările pentru bicicletă acoperă doar două tipuri de risc: cel de furt şi cel de tâlhărie. Furtul presupune ca proprietarul să se trezească fără bicicletă, cu toate că a folosit sisteme antifurt. „Dacă îţi legi bicicleta de gardul din faţa blocului, o asiguri cu sistem antifurt dar, cu toate astea, îţi este furată, atunci vei fi despăgubit”, ne explică Bogdan Stroe, director de vânzări al unui magazinului de biciclete din Bucureşti. Dispozitivul antifurt trebuie să asigure cadrul şi roata din spate. De asemenea, dispozitivul antifurt trebuie să asigure foarte bine şi obiectul de care este „legată” bicicleta: un copac, un gard, un stâlp etc. Aceste obiecte trebuie să fie solide, să nu poată fi smulse sau tăiate cu uşurinţă. “Tâlhăria este un furt prin violenţă fizică. De exemplu, mergi cu bicicleta pe stradă, eşti atacat de o persoană care te loveşte, te bruschează, te dă jos de pe bicicletă şi ţi-o fură”. Atenţie! Poliţa de asigurare nu acoperă furtul anumitor piese sau componente, ci doar furtul bicicletei cu totul. „Deci, bine ar fi, dacă putem spune aşa, să ţi se fure bicicleta cu totul, nu pe bucăţi, dacă vrei să obţii despăgubirea”, continuă Bogdan. Poliţa de asigurare, ne explică el, este distribuită prin brokeri de asigurare, dar o poţi cumpăra şi din magazinele de profil.
Care este suma maximă asigurată
Valorile asigurate diferă foarte mult, de la caz la caz. „În cazul unei biciclete noi, valoarea maximă care poate fi asigurată este 1.500 euro, iar cea minimă este de 200 de euro. Bicicletele sub 200 de euro nu pot fi asigurate, ne spune Bogdan. În ceea ce priveşte produsele second hand, valoarea maximă care se poate asigura este 1.000 de euro. Prima de asigurare, indiferent de cât de nouă sau veche este bicicleta, e de 10% pe an din valoarea asigurată.
Cum stabilim valoarea unei biciclete
În cazul unui produs nou, care are o vechime de până în doi ani, valoarea este dată de chitanţa sau factura pe care ai primit-o când l-ai cumpărat din magazin. Cele la mâna a doua nu vor avea astfel de documente, aşa că vei estima singur valoarea lor. Însă, nu este recomandat să supraevaluezi bicicleta. Asta pentru că, în cazul unui furt, compania de asigurări va face o reevaluare a ei şi, dacă se constată că suma asigurată a fost „umflată”, vei primi doar o parte din bani. Există însă şi varianta ca proprietarul să deţină o bicicletă veche, fără acte, dar căreia să-i fi adus, în timp, anumite modificări. De exemplu, ai cumpărat cauciucuri foarte bune, un ghidon sau o şa nouă, ai montat diferite accesorii etc. În acest caz, valoarea bicicletei va creşte, iar în caz de furt vei primi mai mulţi bani. Însă, doar cu condiţia să păstrezi chitanţele pentru fiecare dotare în plus.
Şi aici plătim franşiză
Se pare că de franşiză nu scăpăm nici în cazul asigurărilor pentru biciclete. Aşadar, trebuie să ştii că acest tip de asigurare vine la pachet cu o franşiză de 20%. Cu alte cuvinte, în cazul unui furt, asiguratorul îţi va plăti daune în valoare de 80% din suma asigurată. „Însă, nu e chiar un dezavantaj. Iar asta pentru că tot vei primi nişte bani cu care îţi vei putea cumpăra liniştit altă bicicletă. Decât deloc…”, mai spune Bogdan Stroe. Astfel, dacă bicicleta ta a fost asigurată pentru suma de 3.000 lei, tu vei plăti 20%, adică 600 lei, iar asiguratorul îţi va înapoia 2.400 lei. Cu aceşti bani îţi poţi achiziţiona o nouă bicicletă.
Vrei o poliţă? Uite cum procedezi!
În primul rând, proprietarul bicicletei trebuie să se adreseze unui broker de asigurare sau unui magazin care vinde astfel de produse. Dacă are o bicicletă nouă (până în doi ani) trebuie să vină cu factura, bonul sau chitanţa primită de la magazinul de unde a achiziţionat-o pentru a se stabili valoarea asigurată. Dacă ai o bicicletă second hand, atunci valoarea acesteia va fi aproximată. Apoi, bicicleta este fotografiată – în cazul unui furt asiguratorul va şti cum arată. Dacă bicicleta asigurată a fost furată, trebuie ca, în termen de 48 de ore, păgubitul să anunţe firma de asigurare, dar şi poliţia. Va trebui să te prezinţi la asigurator şi să dai o declaraţie, iar apoi acesta va deschide o anchetă proprie. În 14 zile îţi vei primi banii sau, dacă asiguratorul cu ajutorul poliţei îţi găseşte bicicleta, aceasta îţi va fi înapoiată.
Sursa: click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba