Cum îți afectează rețelele sociale sănătatea

Adăugat la Știri

intimitate-internetExista o multime de studii care demonstreaza faptul ca social media ii deprima pe oameni, le distruge relatiile sau ii priveaza de somn. Insa nu toate vestile sunt rele. Cand este vorba despre sanatate si fericire impactul negativ al site-urilor de socializare este anulat de cateva beneficii extraordinare. Citește mai multe pe radiounirea.ro.

Retelele sociale ii ajuta pe cei in varsta sa se simta mai putin izolati

Pentru multi dintre tineri social media ii poate face sa se simta singuri si izolati. Insa, cand este vorba despre batrani, un cont de Facebook poate avea un efect contrar. Un proiect realizat in marea Britanie a evaluat impactul pe care computerul il poate avea asupra unui grup de participanti cu varste intre 60 si 96 de ani – iar efectele au fost fantastice.

Persoanele care au fost invatati sa foloseasca PC-ul au avut sentimentul ca erau priceputi, au participat adesea in activitati sociale, li s-a imbunatatit capacitatea cognitiva si s-au simtit mai siguri pe ei. „Persoanele izolate social sau care s-au confruntat cu singuratatea sunt mai vulnerabile la boli si declin fizic si mental. Tocmai de aceea sunt importante gasirea unor modalitati pentru a sprijini conexiunile sociale ale oamenilor. Acest studiu a aratat modul in care tehnologia poate fi transformata intr-un instrument folositor pentru intarirea legaturilor sociale si sprijinirea batranilor din comunitatea noastra sa foloseasca tehnologia poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii si starii lor de bine”, a explicat Dr. Thomas Morton, seful proiectului.

Beneficiaza si persoanele cu boli cronice

Utilizatorii cu boli cronice folosesc internetul nu doar pentru a cerceta si monitoriza sanatatea lor online ci utilizeaza social media pentru a discuta cu alte persoane care inteleg momentele delicate prin care trec ei. Sa fii capabil sa analizezi costurile tratamentelor si sa te angajezi in discutii poate sa-ti dea o senzatie de putere mai ales ca doctorii din zilele noastre nu au timp sa stea de vorba pe indelete cu pacientii. Potrivit unor analizeze un grup online de sprijin este crucial: „Un grup de sprijin m-a ajutat sa aflu mai multe despre boala si mi-a asigurat confort stiind ca simptomele mele nu erau <doar in capul meu> si m-a ajutat sa iau deciziile prin care sa-mi ajustez modul de viata cu boala cronica”, a declarat un bolnav. Un altul a marturisit: „Traiesc intr-un oras micut si mi-a fost de folos faptul ca am putut folosi internetul pentru a gasi alte persoane care au aceeasi afectiune ca a mea”.

Citește și Adolescenții care au peste 300 de prieteni pe Facebook sunt mai predispuși la stres

Retelele sociale te pot ajuta sa-ti atingi obiectivele de sanatate

Vrei sa alergi 5 km? Sa dai jos 10 kg? Exista o multime de programe online care sa te ajute sa iti atingi obiectivele. Un studiu a aratat ca persoanele care isi dezvaluie planurile de slabit si progresul pe social media scapa de mai multe kilograme decat cei care nu procedeaza la fel. Suportul de pe site-urile de socializare este un factor determinant in adoptarea si mentinerea unor obiceiuri sanatoase.

Retelele sociale intaresc relatiile

O alta functie importanta a Facebook-ului (in afara verificarii succesului sau daca au chelit colegii din liceu) este mentinerea legaturii cu oamenii importanti din viata noastra. Un studiu la care au participat 900 de studenti si absolventi de facultate a aratat ca 47% dintre subiecti au declarat ca discutiile cu prietenii care traiau in alte state sau orase au fost foarte importante pentru ei. 28% dintre ei au marturisit ca discutiile pe Facebook cu cei care se aflau in acelasi oras a fost extrem de important pentru ei. Si 35% dintre participanti au spus ca discutiile cu membrii familiei pe Facebook sunt foarte importante pentru ei. Utilizatorul mediu pe Facebook are mai multe discutii importante cu oamenii cheie din vietile lor decat alti utilizatori online.

Social media iti face doctorul mai bun

Nu doar ca doua treimi dintre medici folosesc social media in scopuri profesionale, 60% dintre medici spun ca site-urile de socializare imbunatatesc calitatea serviciilor oferite pacientilor. Doctorii urmaresc ceea ce colegii lor distribuie, discuta, noi studii si tendinte in tratarea unor afectiuni.

Retelele sociale raspandesc bucuria…

Si nu datorita postarilor tale cu filmulete amuzante cu pisici. In urma unor analize cercetatorii au descoperit ca buna dispozitie si imprastie pe Facebook, iar starile pozitive au un impact  extraordinar. Fiecare stare pozitiva este distribuita de 1.75 de ori, in vreme ce starile negative sunt preluate de 1.29 de ori. „Cred ca asta este o veste pozitiva intrucat arata ca acum avem un mecanism pe care nu-l avea la indemana acum 10 ani cu ajutorul caruia putem amplifica dramatic mesajele pozitive pe care le trimitem sau receptiona”, a declarat James Fowler pentru Fast Co.Exist.

Social media poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale insa numai cand este insotita de o dieta echilibrata, de iesiri in aer liber si de timp de calitate petrecut alaturi de persoanele din jurul tau.

Sursa: care2.com și sfatulparintilor.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii