16 noiembrie, Conferinţa Centenarul Marii Uniri, o istorie a justiţiei moderne, de la unitatea naţională la diversitatea europeană, la Alba Iulia, în Sala Unirii

Adăugat la Știri

Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire constituie un bun prilej pentru abordarea, din perspective diferite, a unor aspecte ce prezintă o importanţă deosebită pentru justiţia din România.

Celebrarea Centenarului Marii Uniri, inclusiv de către sistemul judiciar, este o datorie morală şi istorică, în considerarea faptului că astfel se marchează un secol de frământări şi evoluţii, reprezentând perioada maturizării şi modernizării dreptului românesc şi a justiţiei, a armonizării cu reglementările dreptului european şi, totodată, a recunoaşterii europene a principiilor şi instituţiilor judiciare, precum şi a statului de drept în sens larg.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii are privilegiul de a organiza, la data de 16 noiembrie 2018, Conferinţa Centenarul Marii Uniri – o istorie a justiţiei moderne, de la unitatea naţională la diversitatea europeană, la Alba Iulia, în Sala Unirii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii . La această conferinţă vor participa reprezentanţi ai sistemului judiciar, în calitatea lor de practicieni ai dreptului, dar şi personalităţi marcante ale culturii româneşti.

După intonarea imnului şi deschiderea lucrărilor conferinţei, va fi lansat numărul jubiliar al revistei Consiliului Superior al Magistraturii „Justiţia în actualitate”, coordonată de doamna judecător Evelina Oprina, membru al Consiliului, ce înglobează un summum de contribuţii ale unor personalităţi din domeniul ştiinţelor istorice şi juridice. De asemenea, va fi lansată Culegerea de referate ale auditorilor de justiţie din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova, precum şi alte două lucrări reprezentative pentru unificarea legislativă, juridică şi cultural – ştiinţifică în domeniul dreptului.

Conferinţa este structurată în patru sesiuni, respectiv: Sesiunea I:  Centenarul Marii Uniri – un secol de unitate, Sesiunea a II-a: O justiţie modernă şi independentă, Sesiunea a III-a: Magistratura – profesie şi vocaţie, Sesiunea a IV-a: Rolul profesiilor juridice, de la unitate naţională la diversitate europeană.

După terminarea conferinţei, invitaţii vor lua parte la o cină festivă oferită de Consiliul Superior al Magistraturii.

Sursa:csm1909.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii