Complexul MUSEIKON, inaugurat oficial la Alba Iulia, în 28 aprilie

Adăugat la Știri

MuseikonVineri, 28 aprilie, Complexul Museikon va fi inaugurat oficial, la Alba Iulia, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene.

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. “Museikon” este finanțat în cadrul Programului PA16/ RO12 “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, prin Mecanismul Financiar SEE 2009- 2014.

Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pusă în valoare de  noul muzeu. Devine astfel accesibil un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Evenimentul de inaugurare a muzeului va incepe de la ora 13.00.

Muzeul va pune la dispozitia vizitatorilor colectii de arta veche romaneasca..Museikon își propune să promoveze, din punct de vedere turistic, și monumentele religioase din județul Alba care au contribuit la realizarea colecției noului muzeu. Două dintre acestea, biserica Maieri II din Alba Iulia și biserica ortodoxă cea veche din Zlatna, sunt nu doar bine reprezentate în colecție, ci și monumente de arhitectură cu o însemnătate de prim rang pentru istoria românilor din Transilvania.

Citește și MUSEIKON, aduce în atenția publicului o nouă ofertă culturală: ateliere de creație, care vor fi accesibile în curând

Museikon va oferi șansa de studiu și formare profesională, un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă, iar annual, aici, vor fi organizate  Școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori. Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei.

Obiectivul general al proiectului este restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale iar obiectivele specifice suntcConservarea și restaurarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, pregătirea colecțiilor pentru a fi valorificate în noul muzeu, dezvoltarea unei oferte culturale inovatoare, prin consolidarea relațiilor bilaterale, coordonarea proiectului și oferirea unei suficiente piste de audit.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii