Rămâi conectat

Știri

Cojocăritul, îndeletnicire importantă şi pentru locuitorii judeţului Alba, de-a lungul timpului

Publicat

în

Prelucrarea blănurilor şi a pieilor a constituit o îndeletnicire importantă şi pentru locuitorii judeţului Alba

Preparate prin tehnica argăsitului, tăbăcăritului sau dubuitului, cojoacele, pieptarele, chimirele şi opincile au parcurs un interesant drum în ce priveşte folosirea lor, croiul şi ornamentica.

Cojoacele şi pieptarele purtate de locuitorii zonelor Sebeş şi Alba se deosebesc între ele din punctul de vedere al croiului şi al stilului ornamental. La sfârşitul secolului al XIX-lea aceste piese erau decorate cu meşină verde, moda lor păstrându-se până la începutul secolului al XX-lea. Ele au fost lucrate în Sebeş la început de către cojocarii germani şi maghiari, iar mai târziu şi de către români. În preajma primului război mondial se vor răspândi, sub influenţa centrelor de cojocărit din Mărginimea Sibiului, pieptarele numite aici „mărgineneşti“, deoarece majoritatea cojocarilor şi-au făcut ucenicia la Poiana sau la meşterii care au învăţat acolo. Acest tip de pieptare s-a răspândit în judeţul Alba şi cu ocazia târgurilor din Sebeş şi Alba Iulia, la care participau şi cojocarii din Poiana şi Săliştea Sibiului.

Date fiind nevoile şi posibilităţile buciumanilor, mai mult ca în alte zone, confecţionarea anumitor piese de îmbrăcăminte şi încălţăminte a revenit în seama unor lucrători specializaţi. Cu toate piedicile puse de breslele orăşeneşti, s-au dezvoltat în zonă o serie de meşteşuguri săteşti: cojocăritul, tăbăcitul, cizmăria, croitoria, etc., care în satele buciumane iau amploare încă din secolul al XVI-lea.

Pe măsură ce dezvoltarea mineritului atrage tot mai mulţi unguri în Abrud este posibil ca unii dintre aceştia să fi pătruns ca meşteri în Bucium. Cert este însă că buciumanii şi-ar fi făcut ucenicia la Abrud, satul Bucium Poieni devenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea un centru înfloritor de cojocărit românesc, aici s-au creat celebrele cojoace „buciumăneşti”, celebre ca formă şi ornamentaţie, caracterizate în primul rând printr-o broderie compactă.

Pe Târnave, atât meşterii cojocari cât şi populaţia ce foloseşte, pentru portul de sărbătoare sau de lucru, îmbrăcămintea din blană, deosebesc cojocul de pieptar prin existenţa mânecilor şi prin lungimea evidentă – la cojoc, în vreme ce pieptarul, fără mâneci, crăpat sau înfundat, cu o ornamentaţie bogată în special la femei, caracterizează deosebirile între aceste piese.

Adriana Țuțuianu

Sursa:turismalba.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba