Rămâi conectat

Știri

Codurile meteo, explicate. Diferenţa dintre roşu, portocaliu şi galben

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro ce înseamnă codurile meteo emise de meteorologi şi în ce condiţii sunt anunţate acestea.

Codurile meteo au fost introduse de ANM în România în 2005, anul în care ţara noastră trecea la serviciul MeteoAlarm. De atunci, din când în când, ANM dă diverse avertizări, însoţite de un cod, fie el galben, portocaliu sau roşu. Mai jos, încercăm să vedem ce înseamnă aceste coduri:
Indiferent de anotimp, codurile pot fi descrise astfel:

COD VERDE – Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase;

COD GALBEN – fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi;

COD PORTOCALIU – sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare;

COD ROŞU – sunt prognozate fenomene meteorologice de intensitate foarte mare.

Aceste coduri însoţesc mereu unele fenomene meteo. Spre exemplu, vara, putem avea coduri meteo de caniculă, primăvara putem întâlni coduri meteo de ploi abundente. Iarna, cele mai întâlnite coduri meteo sunt cele de ninsori, cele de viscol, de vânt, de polei sau de ger.

Citeşte şi Măsurile de protecție pe care angajatorii au obligația să le asigure angajaţilor când e caniculă

Codurile meteo de caniculă

Atunci când este emis codul galben de caniculă, înseamnă că temperaturile trec de 35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi. Ieşirile din casă trebuie evitate pe cât posibil, iar hidratarea este esenţială.

Atunci când este emis codul portocaliu de caniculă, temperaturile trec de 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat. Ieşire din casă trebuie evitate, iar cei care sunt nevoiţi să iasă este bine să poate o şapcă de culoare deschisă şi să se hidrateze cât mai bine, de preferinţă cu apă sau sucuri naturale de fructe.

Atunci când este emis codul roşu de caniculă, temperaturile trec de 38-39 de grade, iar maximele termice se apropie de recordurile absolute de temperatură ale regiunii în care e valabil codul. Ieşirile din casă trebuie evitate. Hidratarea cu apă şi/sau sucuri naturale este indicată (puteţi consuma şi fructe şi legume cu conţinut mare de apă, cum ar fi pepenii sau castraveţii), iar consumul de băuturi alcoolice este total neindicat.

Sursa:greatnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba