Codurile meteo, explicate. Diferenţa dintre roşu, portocaliu şi galben

Adăugat la Știri

Află de pe radiounirea.ro ce înseamnă codurile meteo emise de meteorologi şi în ce condiţii sunt anunţate acestea.

caniculaCodurile meteo au fost introduse de ANM în România în 2005, anul în care ţara noastră trecea la serviciul MeteoAlarm. De atunci, din când în când, ANM dă diverse avertizări, însoţite de un cod, fie el galben, portocaliu sau roşu. Mai jos, încercăm să vedem ce înseamnă aceste coduri:
Indiferent de anotimp, codurile pot fi descrise astfel:

COD VERDE – Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase;

COD GALBEN – fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi;

COD PORTOCALIU – sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare;

COD ROŞU – sunt prognozate fenomene meteorologice de intensitate foarte mare.

Aceste coduri însoţesc mereu unele fenomene meteo. Spre exemplu, vara, putem avea coduri meteo de caniculă, primăvara putem întâlni coduri meteo de ploi abundente. Iarna, cele mai întâlnite coduri meteo sunt cele de ninsori, cele de viscol, de vânt, de polei sau de ger.

Citeşte şi Măsurile de protecție pe care angajatorii au obligația să le asigure angajaţilor când e caniculă

Codurile meteo de caniculă

Atunci când este emis codul galben de caniculă, înseamnă că temperaturile trec de 35 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi. Ieşirile din casă trebuie evitate pe cât posibil, iar hidratarea este esenţială.

Atunci când este emis codul portocaliu de caniculă, temperaturile trec de 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic este deosebit de accentuat. Ieşire din casă trebuie evitate, iar cei care sunt nevoiţi să iasă este bine să poate o şapcă de culoare deschisă şi să se hidrateze cât mai bine, de preferinţă cu apă sau sucuri naturale de fructe.

Atunci când este emis codul roşu de caniculă, temperaturile trec de 38-39 de grade, iar maximele termice se apropie de recordurile absolute de temperatură ale regiunii în care e valabil codul. Ieşirile din casă trebuie evitate. Hidratarea cu apă şi/sau sucuri naturale este indicată (puteţi consuma şi fructe şi legume cu conţinut mare de apă, cum ar fi pepenii sau castraveţii), iar consumul de băuturi alcoolice este total neindicat.

Sursa:greatnews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.