Cheile Vălișoarei – o altă „bijuterie” naturală a turismului din Alba

Adăugat la Știri

Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespund categoriei a IV-a  (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situate în estul Munților Trascău, în partea sudică a Depresiunii Rîmetea (altitudine maximă 779 m și cea minimă de 425 m,) în județul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.

Rezervația naturală cu o suprafață de 20 ha, prezintă o importanță complexă (geomorfică și botanică), pe versanții cheilor săpate în calcare mezozoice (jurasice), se întâlnesc o serie de plante rare. Rezervația este străbătută de drumul județean (107) ce unește Valea Mureșului de cea a Arieșului  și se află la o distanță de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda și 65 km de Cluj-Napoca.

În dreapta cheilor, urcând din spre Aiud, se află stânca numită Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existența cetății Zedecheu, neidentificată în teren. Înălțimile Colților Trascăului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zonă de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordică a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite decolarea.

Această zonă este ideală pentru zbor datorită diferențelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola și de la baza stâncii dacă condițiile de zbor sunt favorabile practicându-se un zbor ascendent.

Tot aici descoperim  primului traseu tematic din Depresiunea Trascăului – Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei , vizualizat prin  amplasarea a 20 de panouri de informare pe poteca marcată, căte 10 panouri pe fiecare parte a Cheilor. Traseul poate fi astfel împărțit în 2 tronsoane, unul în dreapta și unul în stânga Cheilor, care se întâlnesc pe drumul de acces în zonă – DJ 107.

Punctele cheie prin care trece traseul sunt: Peșterile Puculea și Peștera Sandului, vărfurile Bogza Mare, Bogza Mică, Cetatea din care se dechid puncte de belvedere spre depresiunea Trascăului, munții Trascău, Valea Aiudului, Valea Mureșului, monumente naturale, specii de plante, animale, păsări.

sursa: turismmiraslau.ro

Tudor Stan

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0756.638.321
email: tudorstan90@gmail.com

Facebook 

Comentarii