Centenarul Marii Uniri: Fotograful Samoilă Mârza, autorul singurelor imagini ale marelui eveniment. A făcut doar fotografii de exterior, pentru că n-a fost primit în Sala Unirii

Adăugat la Știri

Vestea destrămării Imperiului Austro-Ungar l-a găsit pe singurul ”fotograf al Unirii” chiar în capitala habsburgilor, Viena. Alături de alţi conaţionali, a plecat spre satul lui din inima Ardealului. Samoilă Mârza, un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia, este singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918. 

În dimineaţa de 1 Decembrie, înainte de a pleca spre Cetatea Albei-Iulia, aflată la vreo 15 kilometri de sat, şi-a aliniat consătenii pentru fotografie şi uite aşa delegaţia de la Galtiu a rămas în istorie. Samoilă Mârza a trăit până în 1967. A avut timp destul să rememoreze şi să povestească celor mari şi celor mici cum a fost ziua Unirii. A făcut doar fotografii de exterior, pentru că n-a fost primit înăuntru, în Sala Unirii. N-avea mandat de reprezentant oficial. Organizatorii, spune legenda locului, îl tocmiseră pe fotograful oraşului, ungurul Bach, să imortalizeze momentul. Numai că-n ziua cu pricina, Bach a fost de negăsit. Se zice că a dispărut câteva zile din oraş, până a trecut sărbătoarea. Samoilă Mârza a fotografiat mulţimea adunată pe câmpul lui Horea. În total, 14 imagini, potrivit centenarmareaunire.ro.
Din fotografiile realizate în istorica zi de 1 Decembrie, Samoilă Mârza a făcut un album numit “Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri” şi l-a trimis Regelui Ferdinand, prim-ministrului Ionel Brătianu, generalului Berthelot. Despre exemplarul primit, Nicolae Iorga menţiona şi în memoriile sale. Politicienii vremii au considerat fotografiile lui Mârza suficient de grăitoare pentru a ilustra voinţa românilor din Ardeal de a se uni cu România. Astfel că albumul a fost inclus şi în documentaţia prezentată de delegaţia română la Conferinţa de Pace de la Paris

Samoilă Mârza a realizat fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Naționala, cu mulțimile venite și cu tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii in fata Marelui Sfat National si a poporului de catre dr Aurel Vlad si episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. În aceeași zi a mai realizat fotografii cu stegarul Ion Arion mort (împușcat în gara din Teiuș în timp ce se deplasa spre Alba Iulia) și cu delegația din satul natal, înainte de plecarea spre Alba Iulia.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii