Cei care nu își plătesc facturile de căldură și gunoi, vor putea fi executați silit mai ușor

Adăugat la Știri

asociatie-proprietariPersoanele care nu-și plătesc la timp facturile de căldură și gunoi vor putea să fie executate silit mai ușor, potrivit unui act normativ care urmează să apară în Monitorul Oficial. Mai precis, facturile emise pentru aceste servicii vor fi considerate titluri executorii, astfel că, în caz de neplată, nu va mai fi necesar un proces pentru a se ajunge la executarea silită, potrivit avocatnet.ro

Documentul a fost promulgat joi prin decret prezidențial și a devenit Legea nr. 225/2016, astfel că, pentru a se aplica, mai este necesară doar publicarea în Monitorul Oficial.

În esență, noile prevederi stabilesc că factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu”, fiind vorba, printre altele, de serviciile de alimentare cu apă, cu căldură, de canalizare și de salubrizare. Astfel, persoanele care nu-și achită la timp facturile pentru aceste servicii vor putea fi executate silit fără să mai fie necesară acționarea lor în justiție.

Citește și Asociaţiile de proprietari, obligate să constituie fondul de reparaţii anual şi fondul de rulment

Totuși, noutatea nu vizează toate cele patru categorii de servicii enumerate, ci doar furnizarea căldurii în sistem centralizat și salubrizarea. Asta pentru că, așa cum s-a stabilit încă din cursul anului 2015, prin modificări la Legea nr. 241/2006, facturile de apă și canalizare deja sunt titluri executorii.

Altă modificare semnificativă referitoare la facturile pentru apă, canalizare, căldură și gunoi va fi reducerea perioadei în care cetățenii pot achita aceste servicii. Astfel, facturile vor trebui plătite în cel mult 15 zile calendaristice de la emitere, potrivit avocatnet.ro

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii