Rămâi conectat

Știri

Ce trebuie să știm despre contractul prenupțial și cum să ne apărăm averea

Publicat

în

În România de astăzi, numărul căsătoriilor depășește cu mult numărul divorțurilor. Totuși numai în anul 2014 au divorțat circa 27000 de cupluri. Vârsta medie la care oamenii se căsătoresc este între 25 și 33 de ani iar media vârstei la divorț se situează între 37 și 42 de ani. Divorțul este nu doar o separare care ne afectează emoțional, ci și financiar.

Bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt partajate conform singurului regim matrimonial existent înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod Civil din 1 octombrie 2011, numit comunitatea legală de bunuri, acestea fiind împărțite egal între cei doi soți.

Dar ce ne facem cu bunurile obținute înainte de căsătorie? Înțelegerile verbale se pot retracta, dragostea poate dispare iar oamenii se pot schimba. Cum prevenim înșelătoria acolo unde e cazul, cum ne protejăm bunurile personale? Cum evităm căsătoriile din interes? Cum ne putem proteja de noi înșine, de unele decizii greșite ori pripite? Cum protejăm persoanele dragi care depind de noi?

Citește și Coaliția pentru Familie a strâns peste 1 milion de semnături în vederea modificării Constituției

Prevederile Noului Cod Civil permit încheierea unei convenții matrimoniale prin care să dispunem în exclusivitate, așa cum dorim, de bunurile obținute înainte de căsătorie(moșteniri, donații, firme, imobile și alte bunuri achiziționate din banii proprii).
Convenția matrimonială sau, cum i se mai spune, contractul prenupțial este de fapt un document legal în care se stipulează modul în care vor fi împărțite bunurile între soți în eventualitatea unui divorț. Este nici mai mult nici mai puțin decăt o măsură de precauție dar și de protecție, nu doar pentru noi ci și pentru persoanele de care suntem responsabili, cum sunt copiii rezultați din căsătorii anterioare ori părinții, etc.
Această convenție matrimonială poate fi incheiată atât înainte cât și după încheierea căsătoriei. Ea trebuie semnată și autentificată în fața unui notar public, fără de care nu are nici o valoare. O vom prezenta la Oficiul Stării Civile împreună cu actele necesare pentru căsătorie dacă a fost semnată înainte de încheierea acesteia, sau împreună cu certificatul de căsătorie dacă respectiva convenție a fost semnată după căsătorie.
Indiferent când aceasta a fost redactată și semnată, notarul va expedia după autentificare, din oficiu, câte un exemplar către: Serviciul de Stare Civilă, Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale și alte registre de publicitate( Cartea Funciară, Registrul Comerțului, etc.) în funcție de natura bunurilor.
Convenția matrimonială trebuie semnată si autentificată la notar cu cel putin 20 de zile înainte de încheierea căsătoriei.
În lipsa prezentării convenției matrimoniale la data încheierii căsătoriei se consideră că soții au optat pentru regimul comunității legale de bunuri.
Dacă se dorește de către ambii soți, schimbarea regimului matrimonial se poate face după cel puțin 1 an de la data încheierii căsătoriei .
Sursa:mireasa-perfecta.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba