Ce să nu faci când ai accese de furie

Adăugat la Știri

Oricat de zen ai fi si pasnic ca persoana, nu esti scutit de accese de furie. Iar la majoritatea, acestea se manifesta prin izbucniri orientate fie spre exterior, fie spre propria persoana. In situatiile cand furia pare sa te controleze, aminteste-ti ca un astfel de moment poate avea efecte nefavorabile pe termen lung. Care ar putea fi, afli pe radiounirea.ro.

furieNu lua decizii
In momentele de furie, se poate intampla sa simtim nevoia sa luam hotarari bruste, bazate 100% pe starea de moment. Poate este vorba despre o problema acuta, cu care ne confruntam de multa vreme, dar chiar si asa, decizia nu trebuie luata dintr-un impuls.
Furia poate fi canalizata catre alte manifestari care sa ne solicite fie mental fie fizic pana la descarcarea ei. Practicarea unui sport ne poate ajuta sa ne echilibram.
La fel si arta, daca avem inclinatie sau pasiune pentru ea. Orice decizie iei atunci cand esti nervos va fi cu siguranta regretata ulterior si astfel, poate deveni un alt motiv de furie. Un cerc vicios…

Nu jigni
Daca devenim furiosi in timp ce ne certam cu cineva, sunt mari sansele sa spunem cuvinte pe care apoi sa le regretam. Practic suntem controlati de furie, in loc sa incercam sa o controlam noi.
Desi in „criza” e dificil sa gandesti rational, o mica analiza in urma unor astfel de izbucniri te ajuta inveti sa reactionezi diferit cu proxima ocazie.
Repeta-ti ca este mai sanatos sa lasi de la tine si sa nu tii neaparat sa castigi intr-o astfel de confruntare. Pe termen lung vei fi castiga control si iti vei conserva relatiile, chiar daca nu ai avut ultimul cuvant intr-o cearta.
Ca recompensa te vei simti mult mai impacat cu tine si mai linistit neavand ce sa regreti.

Citeste si Plângi des? Este foarte bine! Iată de ce plânsul este sănătos și necesar

Nu te pedepsi
Sunt oameni care atunci cand sunt furiosi isi varsa amarul asupra propriei persoane. Fie iau pe moment o decizie in detrimentul lor, fie se invinuiesc si se acuza de anumite situatii sau, in cazuri mai grave, trec la pedepse fizice.
Este vorba despre o stima de sine scazuta, activata de momentele de enervare. Sunt obisnuiti sa se invinuiasca si se incarca negativ pe urma evenimentului, in loc sa se elibereze.

Cu totii avem accese de furie, iar ura de moment, indreptata asupra propriei persoane inradacineaza convingeri negative despre propria persoana.
Ai rabdare ca momentul tensionat sa treaca, pentru a putea discerne situatia cu care te confrunti. Iar daca un astfel de comportament se repeta, nu ar fi rau sa apelezi la ajutorul unui terapeut care te poate ajuta sa iti reconsideri imaginea de sine.

Sursa:psychologies.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.