Ce facem cu lumânarea de la Înviere ?

Adăugat la Știri

2443078565_2437285ba4În noaptea de Sfintele Paşti credincioşii vin la biserică, participă la slujbă şi iau lumină. Lumânarea Pascală este simbolul Învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii.

Această lumânare arată că noi avem legătură cu Hristos cel Înviat. Plecăm cu lumânarea aprinsă acasă și ținem această lumânare de la Înviere pentru că este cea care ne-a adus cea mai Sfântă Lumină și o aprindem în vreme de primejdie.

Citește și Superstiții mai puțin cunoscute din Postul Paștelui | radiounirea.ro

După slujba de Înviere, fiecare credincios se întoarce acasă aducând Lumina Pascală celor dragi. Lumânarea este pastrată cu sfinţenie tot anul.

De ce se ia lumină de Paşte: De unde provine tradiţia

Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, la Ierusalim, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Se ştie că Sfânta Lumină se aprinde doar la ortodocşi, ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică. De ce se ia lumină de Paşte? Este cea mai puternică dovadă care mărturiseşte că Ortodoxia este credinţa cea adevărată.

În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. După acest eveniment, Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.

Evenimentul este considerat de către adepţii creştinismului ca fiind cel mai vechi miracol atestat anual, de aceea credincioşii trebuie să ştie de ce se ia lumină de Paşte. Deşi a fost descrisă în mai multe scrieri începând cu secolul 4 e.n., minunea a început să fie documentată sistematic începând cu 1106, când a fost menţionată în scrierile călugărului rus Daniel.

 Sursa:altarulcredintei.md

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii