Ce drepturi și obligații au, începând de astăzi, elevii

Adăugat la Știri

eleviElevii au, începând de astăzi, propriul statut. Documentul include drepturile, obligațiile și interdicțiile elevilor și va fi valabil indiferent că este vorba de școlile publice sau cele private.

Înainte de toate, elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, dar și la protecția datelor personale. De asemenea, aceștia sunt îndreptățiți să-și desfășoare activitatea în spații curate și ferite de pericole.

Printre drepturile educaționale esențiale ale elevilor se numără accesul gratuit la educație în învățământul de stat, tratamentul nediscriminatoriu, precum și dreptul de a fi ascultați, să beneficieze de manuale școlare gratuite, servicii gratuite de informare, consiliere școlară, profesională și psihologică și să poată să ofere feedback anonim profesorilor. De asemenea au dreptul la reducerea de 50% pentru transportul local în comun și cel național, bursele sociale, de studiu, de merit și de performanță, dar și ajutoarele sociale și financiare. Elevii care provin din grupurile socioeconomice dezavantajate au dreptul la bani de liceu, iar cei din învățământul profesional – la bursa profesională. În plus, copiii se mai bucură de asistență medicală, psihologică și logopedică gratuită.

Citește și Elevii şi studenţii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida sau actualiza calitatea de asigurat

Lista de îndatoriri pe care le au elevii este mai scurtă decât cea a drepturilor, iar aceasta face referire, în principal, la frecventarea cursurilor, pregătirea la fiecare disciplină de studiu, însușirea cunoștințelor, respectarea regulamentelor școlare, comportamentul civilizat și ținuta decentă. În același timp, elevii trebuie să respecte curățenia, liniștea și ordinea și să nu facă stricăciuni. De asemenea, aceștia trebuie să restituie manualele gratuite în stare bună și să manifeste înțelegere, toleranță și respect față de elevi și personalul școlii.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii