Rămâi conectat

Știri

Ce afecțiuni îi pot lăsa pe șoferi fără permisul auto

Publicat

în

Persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul, potrivit unui act normativ al Ministerului Sănătății.

În Monitorul Oficial nr. 1041 din 29 decembrie 2017 a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătăţii  nr. 1.530/2017 pentru modificarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010. Ordinul prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul.  În esență, autoritățile au detaliat mult mai mult situațiile în care șoferii pot sau nu să obțină ori să-și reînnoiască permisul dacă au boli de inimă ori diabet și au transpus în legislația locală prevederile Directivei 2016/1.106/UE a Comisiei Europene, scrie avocatnet.ro.

Concret, ordinul prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie. Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic.

Controalele vizează afecțiuni cardiovasculare precum bradiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă redusă) sau tahiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă mare) cu simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator, pierdere trecătoare a stării de conștiență, operație de bypass coronarian etc.

Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet și care urmează un tratament medicamentos vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să garanteze că pot conduce un autovehicul în siguranță.

Anumite boli nu permit obţinerea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia. Printre acestea se numără tulburările ritmului cardiac, afecţiunile neurologice grave, epilepsia.

Afecțiunile oculare te pot împiedica să intri în rândul șoferilor. De exemplu, dacă ai mai mult de opt la dioptrii nu mai poți obține permisul auto. În schimb, dacă o persoană a pierdut un ochi, poate să încerce să obțină carnetul de conducere după jumătate de an de la accident. Însă, ca acest lucru să se poată întâmpla trebuie să aibă avizul specialistului oftalmolog.

Nici cei care au afecţiuni neurologice grave nu pot da de permis. Epilepticii, spre exemplu, nu pot să mai susțină examenul auto, din cauza crizelor care pot apărea în timpul şofatului. În cazul în care au trecut zece ani fără ca o persoană să facă crize de epilepsie şi fără să i se administreze tratament medicamentos antiepileptic pot opta pentru un permis auto de categoria 1.

ermisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor. Totuși, în anumite condiții, și persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism. Astfel, este nevoie de avizul unei unități de asistență medicală autorizate, acordat în urma evaluarii medicale a afecțiunii respective și, în cazul în care este necesar, a efectuarii unui test practic.

Persoanele cu tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecţiuni, traume ori intervenţii neurochirurgicale, retard psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei, dar şi tulburările grave ale capacităţii de judecată, comportament ori adaptabilitate nu pot obţine permisul de conducere.

De asemenea, persoanelor care consumă în mod regulat alcool nu li se eliberează permisul de conducere şi nici consumatorilor de droguri.

Totuși, cei care au fost dependenți de alcool pot avea dreptul de a conduce după o abstinență dovedită și numai cu condiția existenței unui aviz medical autorizat, precum și a unor controale medicale regulate.

Sursa:miscareaderezistenta.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba